Projekcijom ukrajinskog filma Sergeja Loznice In the fog sinoć su u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvoreni 9. Đakovački rezovi, kulturna manifestacija koja XV. Međunarodnim Etno film festivalom prvenstveno popularizira filmsku umjetnost. Upravo je festival “Srce Slavonije” okosnica cijele priredbe, rekla je pozdravljajući okupljene predsjednica Đakovačkih rezova Sanja Bježančević, dodajući da ukrajinski film za svečanost otvorenja nije izabran slučajno, jer je upravo Ukrajina zemlja partner Đakovačkih vezova.

Čestitajući organizatorima i otvarajući 9. Đakovačke rezove gradonačelnik Marin Mandarić podsjetio je kako je od ove godine program Vezova skraćen i pročišćen, no i u takvom su programu, kazao je, Rezovi, koji nisu samo filmski festival, zadržali svoje mjesto.

U uvodnom su dijelu nastupile Đakovčanke, dok je nakon projekcije filma svirao Vjekoslav Miling trio.

Možda i najzanimljiviji dio Rezova bit će subotnja izložba karikatura Mirka Kladarića na gradskom korzu u 10 sati, a manifestacija će, kao i obično, nakon gotovo cjelodnevnih filmskih projekcija završiti sutra navečer na korzu proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, drvenih statua Srce Slavonije.

Danijel Geošić, foto: Ivan Vajler