Izaslanstvo Istarske županije na čelu sa županom Borisom Miletićem posjetilo je jučer (23. travnja 2024. godine) Osječko-baranjsku županiju, a središnja tema susreta bila je titula Europske regije sporta. Naime, Osječko-baranjska županija ovogodišnja je nositeljica te titule, dok će Istarska županija biti Europska regija sporta sljedeće, 2025. godine. Izaslanstvo je primio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, a sastanku su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Turalija, glavni tajnik Sportske zajednice OBŽ Dubravko Ižaković, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević te glavni tajnik Sportske zajednice Istarske županije Damir Burić.

– Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sportskim udrugama i klubovima, dodatno unaprjeđuje i ulaže u poboljšanje sportske infrastrukture, a u tu smo svrhu ove godine, kao i prošle, izdvojili 400.000,00 eura. Jedan od ciljeva nam je iskoristiti titulu Europske regije sporta za dodatnu promociju sporta i privlačenje djece, mladih i rekreativaca na uključivanje u sportske aktivnosti. Upravo smo zahvaljujući našim vrhunskim sportašima, ali i domaćinstvu mnogobrojnih međunarodnih natjecanja zaslužili ovu titulu, a svoja smo iskustva danas podijelili s predstavnicima Istarske županije – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Uz čestitke Osječko-baranjskoj županiji na osvojenoj tituli, župan Istarske županije Boris Miletić zahvalio se na razmjeni iskustava, istaknuvši kako Sportske zajednice obiju županija godinama imaju izuzetno dobru suradnju.

– Svi znamo koliko je važno ulagati u sport, a ono što me posebno razveselilo čuti danas je da je sport i oblik privlačenja gostiju na dolazak u destinaciju, ovdje u Osječko-baranjskoj županiji jer to znači da je sport i odličan gospodarski čimbenik. Slično je i kod nas, barem u izvansezonskom dijelu godine kada nam upravo sportska događanja mogu biti razlog dolaska gostiju. Ono na što smo mi usredotočeni, baš kao i kolege iz Osječko-baranjske županije, su djeca predškolskog i školskog uzrasta, također amateri i rekreativci koje želimo dodatno potaknuti na uključivanje u sportske aktivnosti – rekao je Miletić i dodao da je ulaganje u sport, baš kao i u obrazovanje, temelj pozitivne budućnosti svake zajednice. Istaknuo je kako će kao primjer dobre prakse Osječko-baranjske županije ponijeti model suradnje s jedinicama lokalne samouprave u razvoju sportske infrastrukture, ali i drugih sportskih projekata.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija