Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

U Đakovštini je obilježavanje dana sjećanja započelo jučer kada je predsjednik Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, ogranak Đakovo Villi Haas sa suprugom Ljiljanom položio je vijenac i upalio svijeće kod spomenika na groblju u Krndiji.

Napušteno njemačko selo Krndija od 15. kolovoza 1945. do 15. svibnja 1946. godine bilo je ograđeno žicom i pretvoreno u jedan od mnogobrojnih komunističkih logora u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji za njemačko stanovništvo, pretežno starce, žene i djecu iz Slavonije, Srijema, središnje Hrvatske i bosanske Posavine. U logoru je u teškim uvjetima smještaja, od gladi, bolesti i napornoga rada umrlo najmanje 338 osoba. Procjenjuje se da je kroz logor Krndiju prošlo oko 3.500 do 4.000 logoraša i da ih je oko 500 do tisuću i pol ondje izgubilo život.

S obilježavanjem će se nastaviti i danas, u Đakovu, paljenjem svijeća kod spomenika “Glava koja tone”, žrtvama komunizma Đakova i Đakovštine.

Igor Kretonić

Foto: arhiva