U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je 5 prometnih nesreća.

Na području Osijeka dogodile su se dvije prometne nesreće, a na području Belog Manastira, Našica i Belišća dogodila se po jedna prometna nesreća.

U tri prometne nesreće četiri osobe su lako tjelesno ozlijeđene, a jedna osoba je teško tjelesno ozlijeđena. Dvije prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu.

U vremenu od 28. do 30. svibnja, na području PU osječko-baranjske u prometu su zaustavljena 33 vozača (29 vozača osobnih automobila i 4 vozača bicikla) kojima je evidentirana nedozvoljena prisutnost alkohola u krvi.

Evidentirano je još 203 prekršaja, od kojih 101 prekršaj prekoračenja brzine kretanja, 18 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj upravljanje vozilom pod zabranom, 2 prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te 53 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u subotu, 29. ožujka, u 23,30 sati, u Šaptinovcima, kada je u prometu zaustavljen 27-godišnji hrvatski državljanin iz Zdenaca. Vozaču osobnog automobila je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,95 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 28. svibnja, u 16,30 sati, u Čemincu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 28-godišnji hrvatski državljanin iz Čeminca, upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje te je uslijed neprilagođene brzine kretanja udario u zadnji dio vozila koji se kretao ispred njega. Kako je unazad tri godine dva puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, vozač je uhićen. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21 500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 28. svibnja, u 20,10 sati, u Našicama, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 37-godišnji hrvatski državljanin iz Zoljana, oduzeo je prednost prolaska drugom vozilu te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,98 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 13 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 28. svibnja, u 23 sata, na županijskoj cesti broj 4132 (Vrbica – Kešinci), dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila, 40-godišnji hrvatski državljanin iz Vrbice, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake te je sletio s kolnika. Alkotestiranjem je vozaču evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,54 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 29. svibnja, u 5,40 sati u Đakovu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila, 32-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova, nije koristio sigurnosni pojas i oduzeo je prednost prolaska drugom vozilu te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,89 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 30 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 29. svibnja, u 10,01 sati na državnoj cesti broj 34 (Petrijevci – Šag), prilikom kontrole prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 32-godišnji hrvatski državljanin iz Bocanjevaca. Vozač se kretao osobnim automobilom brzinom od 144 km na sat, van naselja, gdje je brzina ograničena na 70 km na sat. Za počinjeni prekršaj izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 1 mjesec i 3 negativna prekršajna boda.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: ilustracija/Pixabay