Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera koje na snagu stupa u ponedjeljak.

– Izmjenom odluke smo nastavili s blagim popuštanjem mjera, onih koji se odnose na rad ugostitelja i sportske aktivnosti. Omogućeno je svim ugostiteljskim objektima da uslužuju goste na otvorenim terasama uz pridržavanje mjera. Radno vrijeme može biti od 6:00 do 22:00 sati. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, ako terase imaju pleksiglase, trebaju se maknuti da zrak može nesmetano strujati. Razmak među gostima koji nisu iz istog kućanstva mora biti, stolovi i stolci moraju biti tako da je minimalni 1,5 metra razmaka među stolcima, a stolovi trebaju biti na 3 metra. Izračunava se najveći broj korisnika koji istovremeno mogu biti na terasi. Taj broj treba biti vidljiv svima. Naglasak je na razmaku kako se ne bi na terasama skupljali ljudi u grupama. Treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo. U zatvoreni prostor se ide samo radi korištenja toalera, a obavezne su maske pritom. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu., rekao je Davor Božinović.

Dalje je nastavio o popuštanju mjera u vezi treniranja:

– Drugo što se omogućava je treniranje u svim zatvorenim prostorima uz epidemiološke mjere. Dvorane moraju biti redovito provjetravane. Najveći dopušteni broj osoba koji istovremeno treniraju ne smije biti veći od jedne osobe na 20 metara dvorane. Dopušteni su samo treninzi bez kontakata među sportašima. Drugi treninzi se mogu održavati ali na način da se radi na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Nakon svakog treninga treba čistiti dvoranu i rekvizite i prozračiti. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je to nužno, u svlačionicu ne trebaju istovremeno ući više od 2 osobe. Obavezno je nošenje maske pri svim aktivnostima osim samog vježbanja.

Održavanje sajmova još uvijek nije dopušteno.

Igor Kretonić