[2.6.2023.-3.6.2023.] Postaje već tradicionalno – prvi vikend u lipnju u drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju čekaju vas Festival tista i Baranjski bećarac!

Treće izdanje Festivala tista održat će se 3. lipnja 2023. ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju od 16 sati nadalje. Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

13 ekipa iz Draža, Gajića, Duboševice, Topolja, Piškorevaca, Batine, Mohača, Bačkog Monoštora, Berega, Tavankuta i Subotice prikazat će svu raskoš podunavske ponude tista. Uz slatke verzije tijesta, posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela poput paprikaša od guske, ovce, pijetla, perkelta od divljači, soma i podolca te čuvenog graha u zemljanom loncu. Novost ovogodišnjeg Festivala tista je festivalski glineni tanjur, koji ujedno ostaje kao suvenir za prvih 400 posjetitelja, a bez kojeg se neće moći degustirati jela. Cijena ulaznice za degustaciju je 10 eura.

U prekrasnom ambijentu stoljetnog drvoreda kestenja ispred crkve sv. Petra i Pavla širit će se zvuci modernih obrada tradicionalnih panonskih melodija u izvedbi kvinteta Zrinke Posavec, dok se oko crkve budu nizale nošnje podunavske šokačke i bunjevačke grane pod budnim okom konja vranih i svatovskih zaprega.

Prikazat će se i brojni stari zanati. Izrađivat će se bušala i škrebetala mohačkih buša, izrađivat će se klompe i ribarske mreže od starih majstora iz Monoštora, dok će se bunjevačka grana predstaviti sa slikama i suvenirima od slame.

Festival tista dio je Baranjskog bećarca stoga će nakon koncerta Zrinke Posavec biti održana smotra folklora i Šokačko veselje uz TS Garavi. Baranjski bećarac počinje u petak 2. lipnja u 17:30 održavanjem „Šokačkog gra“ Prvenstva Podunavlja u kuhanju graha, dok će od kulturnih sadržaja biti otvorena izložba „Baranja kolijevka gajdaša u Hrvatskoj“ te koncert pučkih marijanskih pjesma „Čuj nas majko“. Prvi dan Baranjskog bećarca završava nastupom TS Rubato. Program drugog dana, 3. lipnja počinje Utrkom zaprežnih kola u 11 sati, nastavlja se sajmom domaćih proizvoda i već najavljenim Festivalom tista. Nastavlja se smotrom folklora na kojoj će se predstaviti  KUD-ovi iz četiri zemlje: Hrvatske (Draž, Baranjsko Petrovo Selo, Slavonski Brod, Batina), Srbije (Subotica, Bački Monoštor, Bereg), Mađarske (Mohač, Vršenda) i BiH (Žepče, Omanjska), a nakon smotre folklora slijedi Šokačko veselje s TS Garavi.

Organizatori manifestacije su KTM Baranjski bećarac, Općina Draž, Turistička zajednica općine Draž, Osječko-baranjska županija i Karašicka Republika uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Važnost ove manifestacije, uz organizatore i pokrovitelje prepoznali su i brojni gosti koji u Baranju i ove godine stižu iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, a koji će svoj doprinos dati tradicionalnim plesom, pjesmom i gastronomijom podunavskih Hrvata. Ima li bolje pozivnice da i Slavonci i Baranjci vikend provedu pod prekrasnim, baranjskim nebom?

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija