[30.8.2023.-1.9.2023.] Najveći kontinentalni obiteljski Festival Zemlja bez granica, ove godine izlazi izvan Osijeka i po prvi će se puta održati na više lokacija u Osječko-baranjskoj županiji, a dolazi i u Đakovo. Svi su sadržaji potpuno besplatni, a u slučaju lošeg vremena pratite objave na FB stranici Udruga Breza i web stranici Festivala www.zemljabezgranica.com.

Festival organizira Udruga Breza uz podršku Osječko-baranjske županije i Zaklade „Hrvatska za djecu“ te Gradova Valpovo, Beli Manastir, Đakovo i Općine Ernestinovo.

U Đakovu je tema Festivala Moja škola pa sudionike kroz tri dana (30. i 31. kolovoza i 1. rujna), očekuje čak 27 radionica – cirkuske vještine, hodanje na štulama, bicikliranje do šarana, pjevanje i upoznavanje glazbenih instrumenata, raznih plesnih tehnika, badmingotna, tiktokanja, vila i vilenjaka, vrta u boci, recikliranja haljina, materijala i dr.

Svi zainteresirani mogu se još uvijek prijaviti na neku od željenih radionica i to putem online obrasca na: https://www.zemljabezgranica.com/index.php/prijave.

 Radionice se prema rasporedu održavaju u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Đakovu.

Uz radionice, za sva su tri dana osigurana i večernja događanja.

Tako će se 30. kolovoza (srijeda), u dvorištu Škole, s početkom u 20 sati, održati stand-up komedija Marine Orsag, a 31. kolovoza (četvrtak), dvije dječje poslastice: dječja predstava Lovci na snove zagrebačkoga Teatra Loft s početkom u 19 sati te Kišni razdraganci, rock koncert Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, s početkom u 20 sati.

Predstava „Lovci na snove“ u režiji Morane Dolenc i produkciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT, kroz magičnu inovativnu koreografiju pokreta, predmeta i zvuka, predstavlja vožnju karuselom po dječjem snivanju i svoju publiku uči zapamtiti, analizirati i prihvatiti snove ma kakvi oni bili, jer se iza snovitih slika kriju upravo vlastite misli, želje i strahovi. Lovci na snove odgovorno tvrde da prihvatiti i zavoljeti svoje snove znači prihvatiti i zavoljeti samoga sebe – onakav kakav jesi!

„Kišni Razdraganci“ likovi su iz slikovnice te glazbeni uradak autorskog dvojca Martinović/Mazurkijević, dok je slikovnica djelo akademske kiparice Lane Letović Perčin. Na rock koncertu za djecu čut ćemo pjesme poput Teških slova, koje tematiziraju dječju prvu ljubav, no bave se i šuškavim slovom “š” te teškim slovom “dž”.

Pjesma Tajna je igra šaputanja i prenošenja “tajanstvene rečenice”. Razgovor s djecom o tajnama. Na kraju pjesme se saznaje kako je putovala tajna po vrtiću, školi ili knjižnici. Kroz pjesmu Njama Njam nabrajaju se zdrave namirnice koje volimo, a kroz pjesmu Piknik koriste se nevidljive dekice i pretvaramo se da smo u prirodi. Uz pomoć pjesme djeca “nauče” što je najvažniji sastojak piknika – pozvati prijatelja!

Na koncertu ćemo čuti i nove pjesme poput Vesele kokoške te Čarobne Čarebare u kojima autori predstavljaju Rijeku kao grad prepun kiše. Djeca, kroz tulum, upoznaju Kišne Razdragance, njihove strahove, želje i planove te im pomognu odagnati strah od česte kiše.

Posljednji dan Festivala, 1. rujna (petak), od 17 do 19 sati, rezerviran je za završne prezentacije svih polaznika radionica koji će zajedno sa svojim voditeljima pokazati naučene vještine uz vatreni show poljske akrobatkinje Matylde Gorske.

Istoga dana, 1. rujna, u Strossmayerovom parku u Đakovu održat će se i koncert Ide Prester s početkom u 20 sati. Ida Prester jedinstvena je pojava u glazbenom svijetu, ali i puno šire od toga. Njezina specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa indie pop ikone. Svojom beskrajnom pozitivnom energijom veseli nas od 2005. godine. Suludi kostimi, pomaknuti tekstovi i punk pristup osvojili su generacije koje odrastaju uz Casio i šljokice i Bivšu curu, a bodre se uz Ja se resetiram i Sutra je dan. U Đakovu će se pjevati uglas stari Lollobrigida numeri, kao i nove pjesme s Idinog solo albuma. Kvar, Dodir, Minuta, Sad, 70 – sve odreda plesni hitovi, koji pokazuju uspješnu Idinu transformaciju iz mlade pankerice u hvaljenu electro-pop artisticu.

Izvor|Foto: Udruga Breza