Plavi kaputić – 30 godina poslije, film redatelja Jakova Sedlara prikazan je u subotu u dvorani đakovačkog Centra za kulturu u nazočnosti velikog broja Đakovčana.

Promociju filma koji govori o poznatoj djevojčici u plavom kaputići, danas mladoj ženi, supruzi i majci Željki Jurić Mitrović, organizirala je Udruga veterana 3. gardijske brigade Đakovo.

Fotografija njezinog uplakanog, dječjeg lica snimljena 19. studenoga 1991. godine u koloni u razrušenom Vukovaru obišla je svijet i postala simbol stradavanja djece u Domovinskom ratu.

Promociji filma nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, izaslanica ministara hrvatskih branitelja Tome Medveda, Sanja Ivković te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić. Prisutne je prije promocije filma pozdravio predsjednik đakovačke Udruge veterana 3. GBR Kune Marijan Petrak, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. On je u svom govoru rekao kako je Sabor državna institucija koja je stoljećima prije nego li je stvorena samostalna i neovisna Republika Hrvatska bila simbol naše državnosti. Danas pak čuva i njeguje istinu o Domovinskom ratu. Željki Jurić Mitrović uputio je zahvalu za ustrajnost što svojom pričom ne dopušta da žrtva Domovinskog rata padne u zaborav. Prikazana je i video poruka đakovačkoj publici redatelja Jakova Sedlara.

Nakon prikazivanja filma, na pozornici Centra za kulturu govorila je i Željka koja je u Đakovo došla u pratnji obitelji, supruga i kćerkice Maje. Kazala je kako je onda bila šestogodišnja djevojčica, a danas odrasla žena koja puno istražuje o Domovinskom ratu. Osobito se osvrnula na branitelje koji su, kako je rekla, prošli bojišta, logore. – Nekad se pitam kako ti ljudi funkcioniraju, kako hodaju, rekla je Željka dodavši kako često razmišlja i o majkama koje 31 godinu traže svoje sinove i još ih nisu pronašli. Mnoge majke i mnogi očevi su umrli. Rekla je i kako želi u Berku izgraditi Muzej sjećanja na Vukovar i Domovinski rat.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su ŽPS Skladovke i zbor Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Đakovo.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo