Krajem proteklog tjedna održane su skupštine dviju gradskih tvrtki – Đakovačkog vodovoda d.o.o. i Univerzala d.o.o. Jednoglasno su na obje skupštine usvojeni financijski izvještaji za 2018. godinu, revizorska izvješća te odluke o dobiti. Obje tvrtke posluju pozitivno, a treba naglasiti da su i Vodovod i Univerzal ostvarili znatne uštede u svom poslovanju unatoč tome što potonjoj nad glavom i dalje „vise“ milijunske kreditne obveze, nasljeđe bivše Uprave. Ukupni prohodi Đakovačkog vodovoda, rečeno je na skupštini, u 2018. godini iznose 14,3 milijuna kuna. Dobit iznosi 16,5 tisuća kuna što je otprilike na razini 2017. godine. Tvrtka posluje stabilno, a kratkoročne obaveze smanjili su za 300 tisuća kuna.

Univerzal u 2018. godini bilježi ukupno 22,5 milijuna kuna prihoda, oko 1,2 milijuna kuna više nego 2017. godine. Dobit iznosi 138 tisuća kuna, što je nešto malo više nego 2017. godine. Tvrtka posluje efikasno i rentabilno unatoč još uvijek visokim dugoročnim zaduženjima za kredite i leasing koja su na kraju 2018. godine iznosila 6,3 milijuna kuna. Treba naglasiti da nisu imali problema u likvidnosti iako godišnje za otplatu kredita troše 2,4 milijuna kuna, naslijeđe bivše Uprave. To još uvijek, rečeno je, predstavlja veliko opterećenje za njihovo tekuće poslovanje no unatoč tome cijene usluga za građane nisu išle gore.

Na skupštini Univerzala najavljeno je da će se ići u komercijalizaciju placeva u Piškorevcima pokraj prostora Sajma te u komercijalizaciju kroz najam ili kroz prodaju famoznog Regionalnog centra pogrebne opreme. Također, plan je ići u predefiniranje sustava naplate parkinga. Suzit će se zone naplate, a namjera je svim građanima omogućiti da mogu kupiti godišnju povlaštenu kartu. Drugim riječima, neke zone naplata bit će smanjene.

Izvor: Grad Đakovo