Dana 27. rujna 2019. godine Đakovo su posjetile finski novinari Jussi Puikkonen i Kaisa Viitanen te danski novinari Tom Norgaard i Maria Bergh Ebert. Posjet novinara održao se posredstvom Hrvatske turističke zajednice u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije i TZG Đakova.

Jussi Puikkonen i Kaisa Viitanen su finski novinari. Jussi Puikkonen se bavi fotografiranjem, a Kaisa Viitanen pisanjem članaka, njihove reportaže moguće je pronaći u časopisu Matkaopas te u vinskom magazinu pod nazivom Viini. Osim tiskanog postoji i online izdanje https://viinilehti.fi/wp-content/uploads/2019/01/Viini-2019-Media-kit.pdf. Broj čitatelja se kreće oko 93 000 na području Finske.

Danski novinari Tom Norgaard i Maria Bernadette Bergh Ebert su glavni urednici novina Jyllands-Posten i Politikens forlag. Članci koje pišu baziraju se na putovanja. Novine se tiskaju u 210 000 primjeraka na prostoru Danske, ali dostupne su i online.

Finski i danski novinari su svoj posjet Đakovu započeli odlaskom na Ivandvor, gdje su imali priliku vidjeti i doživjeti galop konja na ispašu. Nakon uživanja na Ivandvoru, uz predivan krajolik, uputili su se na drugu lokaciju Državne ergele Đakovo – Pastuharnu, te obilazak katedrale sv. Petra, Nadbiskupskog dvora te vinskog podruma. Svoj posjet Đakovu novinari Jussi Puikkonen, Kaisa Viitanen, Tom Norgaard i Maria Bergh Ebert upotpunili su uživanjem u eno-gastronomskim specijalitetima Slavonije.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova