„Zavičaju stari, zemljico od zlata“ naslov je 25. samostalne fotografske izložbe Đakovčanke Silvije Butković, otvorene sinoć u predvorju Centra za kulturu. Ovom izložbom, koja donosi mozaik od stotinu fotografija iz svečanih povorka Đakovačkih vezova, autorica apostrofira čitav niz folklornih detalja, obilježavajući 15 godina vlastite umjetničke fotografije. Inspiriranu ljubavlju prema narodnom blagu, zavičaju i u želji za očuvanjem kulturne prepoznatljivosti Slavonije i čitave Hrvatske kroz fotografiju, autoricu Butković za naziv su izložbe nadahnuli stihovi Pavla Blažeka, a istaknut se motiv ponovno pokazao kao njezin najveći izazov.

– Cijela je naša svakodnevica satkana od detalja koji predstavljaju prolaznost života. Silvija svojim objektivom zamrzava tu prolaznost i pokazuje nam je detaljima u kojima se krije sve bogatstvo naše tradicije. Zato mi je posebno drago što ova izložba dolazi u trenutku kada su izostali Đakovački vezovi, jer ona dokazuje da Vezovi postoje u svakodnevici i u svakome detalju našeg bića, kazao je otvarajući izložbu zamjenik gradonačelnika Robert Francem.

Autorica je istaknula da u vremenu zaustavljeni dokumentirani trenuci nisu samo detalji slavonskih nošnji, već narodnog ruha cijele Hrvatske, a dio njih pripada i gostujućem inozemnom folkloru.

– Ova izložba govori o tome koliko doživljaja narodne tradicije svakome gostu može pružiti kontinentalna Hrvatska. Ovo je folklorna priča, to su “vezovi” ne samo cijele Lijepe Naše, nego i krajeva izvan nje. Sve se to ogleda u prikazanim detaljima, pretežno onima nošenima rukom. Vjerujem da će ove fotografije barem malo ublažiti tugu koju ove godine osjećamo zato što Vezova nije bilo, iako ih uvijek nosimo u srcu, rekla je ponosna članica Foto kino kluba (FKK) Đakovo, koji je zaslužan i za aktualni postav.

Svestrana je Đakovčanka dobitnica brojnih priznanja za fotografiju, iza nje je 150 domaćih i međunarodnih skupnih izložbi, a osim u fotografiji, okušala se i u književnosti. Ni nakon desetljeća i pol „škljocanja“ objektiv neumorne Silvije Butković ni dan danas neće zaobići nijedan veći kulturni događaj u gradu.

O Silvijinu radu govorili su također direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, naglasivši kako su njezine fotografije od posebne važnosti za turističku promociju i brendiranje Đakova, i predstavnik FKK-a Ivan Vajler Vaćo.

Program otvorenja glazbeno su tradicionalno upotpunile Bećarine koje u ovoj godini proslavljaju 20. obljetnicu djelovanja.

Danijel Geošić


Fotogalerija s otvorenja izložbe dostupna je na poveznici https://moje-djakovo.com/fotogalerija-otvorenje-25-izlozbe-fotografija-silvije-butkovic-zavicaju-stari-zemljico-od-zlata/.