U prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija u Koprivnici jučer je predstavljen projekt One Sun Connecting North and South. Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Partnerstvo uz Grad Đakovo, uključuje još 15 hrvatskih gradova i općina, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške.

Jučerašnjem predstavljanju prisustvovali su voditelj Odsjeka za gospodarstvo, investicije i razvoj Grada Đakova Mislav Živković, direktor Poduzetničkog centra Đakovo d.o.o. Ivan Šetka, te između ostalih,  gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Kako je projekt One Sun Connecting North and South usmjeren i na jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice, početnoj konferenciji nazočila je i zamjenica veleposlanika kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Projekt One Sun Connecting North usmjeren je na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Grad Đakovo će u sklopu projekta implementirati fotonaponske elektrane na Gradsku nastavno-športsku dvoranu, vrtićku kuću Vila i vrtićku kuću Botić, a ukupni troškovi u sklopu projekta vrijednog 1.004.330,99 € koji se odnose na Grad Đakovo iznose 87.415,41 €, odnosno 658.631,40 kuna.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo