Bugarska akademija znanosti, odnosno njihov Institut za balkanske studije s Centrom za trakologiju, na Dan Svete braće Ćirila i Metoda, predstavili su svoje novo izdanje, zbornik Bugarsko-hrvatske znanstvene, kulturne i duhovne veze (Sofija, 2021), koji je Đakovčanima posebno zanimljiv jer se na naslovnici nalazi detalj iz Strossmayerove katedrale.

Riječ je o reprodukciji freske L. Seitza Poklonstvo kraljeva, na kojoj su prikazani i predstavnici slavenskih naroda koji donose darove novorođenom Isusu. Na jasan način naslovnica poručuje kako je u ishodištu tih odličnih veza biskup Josip Juraj Strossmayer.

Zbornik se sastoji se od 21 rada i članaka koji su predstavljeni tijekom međunarodne znanstvene konferencije održane od 17. do 18. lipnja 2019. u Sofiji,  posvećenog 150. godišnjici osnivanja Bugarske akademije znanosti. Urednici zbornika, koji se sadrži 462 stranice, 21 članak i brojne ilustracije, su prof. dr.  Svetlozar Eldarov, izv. prof. dr. Antoaneta Balčeva, izv. prof. dr. Irina Ognjanova i izv. Prof. dr. Ljudmila Mindova. 

Među sudionicima konferencije je bio i đakovački književnik Mirko Ćurić, čiji je rad “Ćiril i Metod u Strossmayerovoj katedrali ili Strossmayerovi kulturni kodovi ekumenizma” zastupljen u Zborniku i afirmira Strossmayerovu ekumensku ulogu koja se realizirala i kroz važne projekte, među kojima se na poseban način izdvaja đakovačka stolna crkva. 

Novi bugarsko-hrvatski zbornik sadrži brojna i razna svjedočanstva o bogatstvu povijesnih veza između dva naroda od srednjeg vijeka do danas. Njegova pojava na Dan svete braće Ćirila i Metoda, bugarske abecede, obrazovanja i kulture te slavenske književnosti duboko simbolična i značajna za hrvatsku i bugarsku kulturu.

Izvor|Foto: Mirko Ćurić