Brazilska policija uspješno je ovih dana razbila lanac trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku u sklopu operacije Đakovo. U ovoj akciji pronašli su oružje proizvedeno u Hrvatskoj, a cijela operacija procijenjena je na oko 225 milijuna eura, kako je objavilo brazilsko ministarstvo pravosuđa.

Firma iz glavnog grada Paragvaja, Asunciona, navodno je uvezla tisuće pištolja, pušaka i streljiva iz Hrvatske, Turske, Češke i Slovenije.

Istraga iz 2020. godine započela je na sjeveroistoku Brazila u gradu Vitoria de Conquista, gdje su uhićene dvije osobe s 23 pištolja hrvatske proizvodnje, dvije puške s tragovima neovlaštenih promjena, te streljivom i spremnicima za metke.

Brazilska akcija, nazvana upravo prema gradu Đakovo, pokrenula je operaciju otkrivanja višemilijunske sheme ilegalne trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku.

Oružje je uvoženo iz Europe u Paragvaj, gdje je prepravljano prije nego što bi ga preprodavali po skupinama posrednika na granici između Brazila i Paragvaja. Prostor između paragvajskog grada Cidad del Este i brazilskog Foz do Iguacu čini zajedničku gospodarsku zonu gdje se granica može prijeći bez pokazivanja dokumenata.

Policija naglašava da su posrednici na tom području preprodavali oružje kriminalnim frakcijama iz Brazila.

U početnim kadrovima koje je objavila brazilska policija možemo vidjeti đakovačku katedralu i Ergelu.

Igor Kretonić
Foto: YouTube screenshot