Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Đakovu u petak, 29. travnja od 9:50 sati domaćin je EU projektu „Sa STEMom raSTEMo“, u okviru kojega se učenicima trećih i četvrtih razreda kroz tri edukativne radionice omogućava da na zanimljiv i poučan način, primjeren njihovom uzrastu, dođu do osnovnih spoznaja iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike

Tako će na ovim radionicama učenici po prvi put imati priliku sudjelovati u praktičnim pokusima, mikroskopirati pomoću najnovijih LCD mikroskopa, programirati robote te koristiti digitalne obrazovne platforme.

„Potvrdu ovakvom pristupu znanosti, stručnosti i načinu rada dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je verificiralo ovaj program, pa se u 20 hrvatskih županija, među kojima je i Osječko-baranjska, učenicima nižih razreda i njihovim nastavnicima, otkrivaju novi inovativni modeli podučavanja. Djeca nesputano iskazuju oduševljenje, a nama je veliko zadovoljstvo na njihovim licima prepoznati „vau“ efekt i na taj ih način uvesti u nova znanja koja ih ubrzo očekuju u predmetima viših razreda. Na ovaj način oni razvijaju sposobnost kreativnog rješavanja problema, vježbaju strpljivost, preciznost i upornost u radu, razmišljaju, analiziraju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice, vježbaju timski rad te spoznaju vrijednost praktičnog rada i primjene znanja “ – ističe autorica projekta prof. Nikolina Ribarić.

„Kroz ovakve radionice potičemo učenike da izraze svoju urođenu znatiželju i slobodno propitkuju svijet oko sebe, ne „štrebaju“, već da kroz zabavne i dinamične pokuse dolaze do određenih mjerljivih rezultata, vlastitim radom i zalaganjem. U okviru ovog EU projekta vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna, u Jastrebarskom je opremljena i multifunkcionalna učionica, a postavljen je i Znanstveni park s nekoliko vrlo atraktivnih eksponata pomoću kojih se na interaktivan način mogu proučavati zakonitosti fizike i matematike. Ovom našom turnejom po školama želimo potaknuti i druge gradove i škole da pronađu način kako djeci na vrijeme približiti znanost i znanje na njima zanimljiv i pristupačan način“ – kaže voditeljica projekta Mateja Baltorinić.

Projekt „Sa STEMom raSTEMo“ kojemu je cilj popularizirati znanost i STEM područje među djecom i općom populacijom, financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske. Za sve sudionike radionica je besplatan, a  kao nagradu za uspješno sudjelovanje u radionicama sva djeca dobivaju na poklon jednogodišnje mozaBook Classroom licence za korištenje digitalne obrazovne mozaBook platforme.

Dvogodišnji projekt se uspješno realizira zahvaljujući zajedničkim snagama nositelja projekta „Društva naša djeca Jastrebarsko“ te partnera Instituta Ruđer Bošković i Centra za kulturu Jastrebarsko.

Više o projektu saznajte na internet stranici: https://sastemomrastemo.eu/

Izvor: Osnovna škola “Ivana Gorana Kovačića”
Foto: Moje Đakovo