Ribolov nije samo hobi, rekreacija i zabava… Pecanje, kako se u razgovornom jeziku naziva ova mnogima privlačna ideja za slobodno vrijeme, može biti i sportska disciplina, ali i čovjekova briga o prirodi i istraživanje vodenog svijeta koje, zagrizeš li mamac od malih nogu, može trajati cijeli život. Sve počinje prvim ribolovnim koracima, o kojima su se protekle subote na jezeru Bajer educirali šestaši Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”. Bilo je novo, ugodno i korisno iskustvo u prirodi, koje je za goranovce u suradnji sa Zajednicom športsko-ribolovnih udruga Đakovo organizirao njihov učitelj mentor Josip Drmić u sklopu priprema za predstojeću Školu za život.

Predavanje je o osnovama sportskog ribolova i važnosti zaštite ribljeg fonda održao Željko Kovač, dugogodišnji sudac Hrvatske šaranske lige i kupova, a praktični je dio vodio sâm Drmić, uz pomoć učitelja Goranove škole i volontera ribolovaca iz Športsko-ribolovne udruge Bajer, koji su, služeći se osnovnim alatima i opremom, podučavali učenike ribolovu, pazeći na njihovu sigurnost.

Ribolov kao poticaj za boravak u prirodi i brigu o okolišu

Skupinu od 25 polaznika Male škole ribolova ribičkim je sloganom “Bistro!” pozdravio v.d. predsjednika Zajednice športsko-ribolovnih udruga Zvonko Zorić, obećavši da će najmarljiviji među malim ribolovcima biti nagrađeni besplatnim godišnjim dozvolama za ribolov.

– Cilj nam je potaknuti učenike na boravak u prirodi, istaknuti kao obvezu svakog pojedinca odgovorno ponašanje i brigu o okolišu te pomoći im u stjecanju osnovnih vještina u rukovanju ribolovnim priborom. Da su naši učenici šestih razreda bili ispunjeni zadovoljstvom, pokazale su i prve u subotu ulovljene ribe, pa sad s nestrpljenjem očekujemo proljeće, kada ćemo na jezeru Jošava različitim natjecanjima malih ribolovaca provesti drugi dio projekta, kaže učitelj Drmić.

Danijel Geošić, foto: Josip Drmić