U Galeriji Klovićevi dvori jučer je otvorena retrospektivna izložba slikara Otona Ivekovića. Nakon brojnih uspješnica našeg modernog slikarstva – izložbi o Vlahu Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću, Menciju Clementu Crnčiću, izložba u Klovićevim dvorima donosi djela još jednog od vodećih umjetnika hrvatske moderne unutar koje se istaknuo kao najplodniji i najistaknutiji autor povijesnoga slikarstva.

Osobito mogu biti ponosi Đakovčani, jer prostorom Galerije dominira jedan od najvećih eksponata, Ivekovićeva „Gorjanska bitka“, slika koja je nakon niza desetljeća prvi put privremeno napustila prostor Male gradske vijećnice u Gradskoj upravi Grada Đakova. Slika prikazuje bitku kod Gorjana koja se dogodila 25. srpnja 1386., kada je nedaleko od tog mjesta, u Garovom dolu, u zasjedi dočekan i ubijen palatin Nikola Gorjanski, najslavnija ličnost poznate obitelji Gorjanski, koja se tu doseljava u 13. stoljeću. Naime, uoči bitke iz Budima su na poziv palatina Nikole Gorjanskog put Gorjana krenule hrvatsko-ugarska kraljica Marija, kći pokojnog kralja Ludovika I. Anžuvinskog, i majka joj Elizabeta, rođ. Kotromanić. U Garovom dolu u zasjedi su ih dočekali nezadovoljnici, osvetnici ubijenog kralja Karla Dračkog pod vodstvom bana Ivana Horvata. U bitci su palatin Nikola i njegove pristaše ubijeni.

Do danas su ovo impresivno djelo mogli vidjeti samo posjetitelji koji bi se našli u đakovačkoj Maloj gradskoj vijećnici, no od jučer sve do 11. lipnja ove godine, do kad je otvorena izložba, u njegovoj ljepoti mogu uživati svi posjetitelji Klovićevih dvora. Otvaranju izložbe nazočili su brojni Đakovčani predvođeni gradonačelnikom Đakova i saborskim zastupnikom Marinom Mandarićem. Izložba sadrži više od 230 eksponata a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo