Veliko postignuće za Gajdaško-samičarsku skupinu KUD-a Gorjanac! Iako djeluje tek od 2016., zahvaljujući nosaču zvuka “Tamburice od četiri žice”, objavljenom lani, ova se glazbena skupina našla u konkurenciji za nacionalnu diskografsku nagradu Porin u kategoriji folklorne glazbe. Tomislav Ćosić, Velimir Gjelatović, Ivan Lović, Marija Pavić, Hrvoje Perić, Dario Švraka i Matija Pavić na starima su, tradicijskim instrumentima, gajdama, samici i dvojnicama – u Rockocko studiju Tihomira Ivanetića odsvirali trinaest izvornih melodija s područja Gorjana i Đakovštine, te napjeve Svatovac i Bećarac, upisane u Registar kulturnih dobara RH kao dio nematerijalne kulturne baštine.

Trinaest izvornih napjeva i kola

“Karanfile, Jelo”, “Lov lovili mladi graničari”, “Čič’ Matin spletokol”, “Đakovo, Đakovo, grade”, “Što s’ ono čuje”, “Ajd na lijevo” i “Nebesko kolo” samo su neki od drevnih napjeva i kola odabranih za “Tamburice od četiri žice”, snimljene za Croatiju Records i prvi put predstavljene krajem prošle godine u Gorjanima. Uloge su dvostruke, pa se osim u instrumentalnoj, svirači pojavljuju i u vokaloj izvedbi, u čemu su im se pridružili glasovi Marine i Mislava Kelave i Davora Pavića. Zanimljiva je i uvertira u ovu glazbenu priču inspirirana “Kletvom” Augusta Šenoe.

Zadnja, trinaesta, na CD-u je i sakralna pjesma “Proslavimo danas Svetog Jakova”, posvećena gorjanskom svecu zaštitniku, pri snimanju koje je orgulje Župne crkve svetog Jakova apostola, također upisane u Registar kulturnih dobara, odsvirao Ivan Rakonca, a u kompoziciji se čuju i zvona Jakovljeve crkve.

Trajni zapis bogate kulture i tradicije

– U skupini nas je sedmero. Neki od nas sviraju i po dva instrumenta, ali uglavnom to su sve tradicijski instrumenti. Djelujemo unutar KUD-a Gorjanac tri godine, nemamo redovito probe, nego samo kada se uspijemo sastati i kada trebamo izvesti neki nastup. Upustili smo se u malo veći projekt snimanja CD-a i evo rezultata koje možda i nismo očekivali, kaže izvršni producent izdanja i voditelj skupine Ivan Lović.

CD izdanje “Tamburice od četiri žice”, naglašava izdavač, trajni je zapis dijela bogatstva tradicije i kulture ovoga kraja, koji bi trebao potaknuti mlade generacije da čuvaju i sačuvaju ostavštinu svojih predaka i nikad ne zaborave vlastite korijene, zavičaj i sva njegova kulturna i prirodna bogatstva. Prepoznali su to Ministarstvo kulture i Osječko-baranjska županija sufinancirajući snimanje CD-a.

A Porina dobiva…

Osim Gajdaško-samičarske skupine KUD-a Gorjanac, u kategoriji najboljega albuma folklorne glazbe nominirani su Vokalni ansambl Zagreb-Markovac (“Croatian Folklore Gold”), KUD Dangubice (“Kuterevo selo ispod gore”) i Ženska klapa Luka (“Rodija se Bog i čovik”). Tko je dobio Porina doznat će se na svečanoj dodjeli najprestižnije domaće glazbene nagrade 29. ožujka u Centru Zamet u Rijeci.

Danijel Geošić