Veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Josefa Markusa Wuketicha danas (27. listopada 2021. godine) u nastupnom posjetu Osječko-baranjskoj županiji primio je zamjenik župana Josip Miletić. Uvodno su istaknuli kako između Austrije i Hrvatske postoje prijateljski odnosi i suradnja u mnogim područjima, osobito u gospodarstvu i kulturi. Naime, veleposlanik Wuketich je u Osijek došao i povodom jedne od tradicionalnih zajedničkih manifestacija.

– Upravo smo otvorili 11. Dane austrijske kulture, što je već postala tradicija, na kojima imamo tri izložbe, koncert, razna predavanja i radionice, pa možemo zaključiti da je kulturna suradnja Osijeka, Osječko-baranjske županije i Austrije vrlo intenzivna, čime se možemo ponositi. Danas smo govorili i o gospodarskoj suradnji jer je Austrija drugi najveći investitor u Republici Hrvatskoj, a žalimo stvoriti uvjete za daljnja ulaganja. Naravno, postoje i turistički potencijali, pa bi bilo dobro da ima više austrijskih turista ne samo na Jadranu nego i ovdje jer se ima što vidjeti – rekao je veleposlanik Josef Markus Wuketich.

Dobrodošlicu austrijskom veleposlaniku poželio je zamjenik župana Josip Miletić te naglasio da partnerska suradnja Austrije i Osječko-baranjske županije bilježi pozitivne trendove. – Trgovinska razmjena protekle godine bila oko 100 milijuna eura. Upravo zbog toga u fokusu našeg razgovora bio je gospodarski razvoj i aktivnosti koje možemo poduzeti da potaknemo ulaganja u Hrvatsku, a s druge strane osiguramo poduzetnicima kanale za plasman njihovih proizvoda na austrijsko tržište. Razgovarali smo i o kulturnoj suradnji jer nas veže bogata zajednička povijest, ali i o turizmu, s obzirom da velik dio naših gostiju dolazi upravo iz Austrije. Nadamo se da će se uspješni trendovi nastaviti i u budućnosti – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija