Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova u ovome sazivu, održanoj 14. travnja, među odlukama koje su donesene bila je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o prijenosu nekretnina u vlasništvo Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Đakovu.

Odluku o prijenosu nekretnina u vlasništvo Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Đakovu donijelo je Gradsko vijeće Grada Đakova na sjednici održanoj 18. prosinca 2015. godine.

Goranova škola trebala je dobiveno zemljište, koje se nalazi u produžetku ulice Zvečaj 2, iskoristiti za gradnju glazbene škole, ali kako se u skoro 5 i pol godina ništa nije pomaknulo, gradonačelnik Marin Mandarić odlučio se ovu Odluku staviti van snage te zemljištu pronaći novog vlasnika.

Nije se dugo čekalo na novog vlasnika, budući da ja na istoj sjednici 14. travnja na dnevnom redu bilo i Razmatranje Zahtjeva Udruge za pomoć osobama s invaliditetom „Neven“ Đakovo, koja na istom zemljištu želi izgraditi adekvatan prostor za rad udruge.

Gradonačelnik Mandarić rekao je kako „Neven“ već godinama izvrsno radi, zapošljavaju ljude te brinu o velikom broju korisnika. Dodao je kako godinama muku muče s prostorom te kako će im ovo zemljište izvrsno doći.

Trenutni prostor u kojemu rade je neadekvatan, prije nekog vremena prešli su u prostor gradske sportske dvorane, ali ni taj prostor ne odgovara njihovim potrebama.

Udruga „Neven“ već godinama traži mjesto za gradnju prostorija udruge, a gradonačelnik je mišljenja kako je ovo zemljište ispod Doma zdravlja, veličine oko 2 i pol tisuće kvadrata i vrijednosti oko 400 tisuća kuna, idealno za novi prostor Nevenovcima.

U Zahtjevu koji je stigao na adresu Grada Đakova i kojega potpisuje predsjednica Udruge „Neven“ Zdenka Konjarik stoji kako ova udruga osnovana davne 1973. godine broji 202 člana (106 punopravnih i 96 nominalnih). Udruga ima 50 zaposlenika (20 na neodređeno i 30 na određeno).

Sve te godine Udruga uspješno provodi i proširuje razne aktivnosti usmjerene na osobe s posebnim potrebama svih uzrasta.

Širenjem usluga povećava se broj korisnika Udruge, a time se rađa i potreba za proširenjem prostora za rad.

Kako tvrdi predsjednica Konjarik, trenutni prostori Udruge nalaze se na tri lokacije, jako su mali i neadekvatni za kvalitetno pružanje potrebnih usluga. Iz tog razloga prisiljeni su nekolicinu djece staviti na listu čekanja.

Sve to dovodi i do nezadovoljstva roditelja korisnika te je Udruga jednostavno morala krenuti u potražnju zemljišta na kojemu će izgraditi objekt i objediniti sve prostore pružanja usluga na jednom mjestu.

Potpisan ugovor između Udruge Neven i Grada Đakova

Zemljištem u Ulici Zvečaj 2 riješit će se prostorni problemi Udruge „Neven“, a kako san postaje stvarnost pokazuje nam Ugovor o prijenosu prava vlasništva kojeg su 17. svibnja potpisali predsjednica Udruge Neven Zdenka Konjarik i gradonačelnik Marin Mandarić.

Procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 411.000,00 kuna, a Udruga Neven dobila je rok od 10 godina za pristupanje početku radova, odnosno 15 godina za dobivanje uporabne dozvole.

Nedavno je održana Uvodna konferencija projekta „Izgradnja centra za socijalnu skrb“ Đakovo, a čini se kako će im susjedi biti Udruga „Neven“.

Igor Kretonić
Foto: Udruga Neven