U devet dana crikvenički biciklist i bivši hrvatski Mountain bike reprezentativac Mario Zubčić na biciklu je prešao 1.458 kilometara. Na posljednjoj devetoj etapi pred samim ciljem, Ilokom, našlo mu se Đakovo gdje su ga dočekali zamjenik gradonačelnika Robert Francem i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek. Ovaj poznati biciklist je 9. svibnja, na Dan Europe krenuo s najjužnije točke Hrvatske, rta Oštro na poluotoku Prevlaka i od tamo krenuo biciklom spajati krajnje zemljopisne točke Hrvatske. Plan je bio u 9 dana odvoziti 2020 kilometara, broj koji je simboličan jer upravo 2020. Hrvatska predsjeda Europskom unijom, a Rijeka je Europska prijestolnica kulture. Nažalost zbog vremenskih (ne)prilika nije uspio ostvariti cilj u broju kilometara.

„Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska“ nacionalni je projekt bivšeg hrvatskog Mountain bike reprezentativca Marija Zubčića i Biciklističkog kluba Crikvenica, te Udruge AHA! i marketinške agencije aha marketing d.o.o., kojim se promovira Hrvatska kao cikloturistička destinacija primamljiva sve većem broju turista koje privlači specifični oblik turizma soft adventure, vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija te zdrav, aktivan način života i sigurnost u prometu.

Etapa 9. bila je posvećena Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a Mario je na ruti Osijek-Našice-Čepin-Đakovo-Vinkovci-Vukovar-Ilok prešao 229 km. Zanimljivo je i kako Đakovčani svugdje imaju prijatelja, pa su tako i Marija u Đakovu dočekali prijatelji njegovih roditelja.

Izvor: Grad Đakovo