U Samoboru se od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019. godine održava susret ljubitelja popularnih francuskih automobila – Spačeka ili 2CV, gdje se očekuje oko 3 000 vozila i oko 15 tisuća sudionika koji u Hrvatsku stižu iz 30 zemalja diljem svijeta.

Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. Susret organizira Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Iako se glavni dio eventa održava u Samoboru, nakon susreta kreće se na avanturističko-turističke vožnje 2CV Adriatic Ride koji će predstaviti i druge krajeve – Gorski kotar, Liku i obalu sa završetkom u okolici Splita i 2CV Continental Ride koji će proći kroz kontinentalnu Hrvatsku – Zagorje, Sisak, Lonjsko polje i Slavoniju. Hrvatske regije se na susretu mogu predstaviti kroz tzv. kornere, a projekt je dobio potporu HTZ-a u iznosu od 60 tisuća kuna kao jedno od 30 top događanja. Ovi susreti se organiziraju od 1975. godine, a neki od domaćina bili su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj i Ericeira u Portugalu.

2CV Continental Ride koji će proći kroz kontinentalnu Hrvatsku održat će se od 4. do 9. kolovoza 2019., a dana 8. kolovoza 2019. u 14:00 sati će se zaustaviti u Đakovu gdje će u grad pristići oko 50 vozila i 100 sudionika. Planirano je da tijekom boravka u Đakovu sudionici posjete Državnu ergelu Đakovo, a nakon toga će se formirati kolona vozila koja će se provesti ulicama grada s ciljem dolaska sudionika na Strossmayerov trg. Sudionici će nakon dolaska na Strossmayerov trg obići središte grada i katedralu sv. Petra. Polazak iz Đakova očekuje se oko 17:00 sati, a kolona vozila će se tada zaputiti prema jezeru Borovik gdje će cijela skupina prenoćiti uz organizirani obrok i prigodni program.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova