Za dva dana, u subotu, 23. ožujka, po lokalnom vremenu od 20:30 do 21:30 sati će se u cijelom svijetu obilježiti Sat za planetu Zemlju, najveća globalna inicijativa usmjerena na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. WWF, Hrvatski astronomski savez i Astro Orion iz Đakova u suradnji s Gradom Đakovom poziva sve pojedince, okolne Općine i susjedne Gradove te poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svih vanjskih svjetala, kako bi u ovogodišnjoj kampanji potaknuli sve na, ne samo razmišljanje o zagađenju prirode svjetlosnim onečišćenjem, već i konkretne postupke zaštite prirode, jer ona kreće od svih nas, od svakog pojedinca!

Grad Đakovo će isključiti javnu rasvjetu na Strossmayerovom trgu ispred đakovačke katedrale 23. ožujka 2024. godine od 20:30 – 21:30 sati i na taj način obilježiti Sat za planetu Zemlju. Iz sigurnosnih razloga u noćnim satima će javna rasvjeta biti upaljena u ostatku grada.

Ovim putem prenosimo poziv svim građanima i vlasnicima poslovnih objekata da učine isto isključivanjem sve vanjske rasvjete u naznačenom vremenu, te da pri tome ne brinu kako je nestalo struje za javnu rasvjetu, već da u tih sat vremena u krugu svojih bližnjih ili prijatelja razmisle i razgovaraju o svijetu kojeg ostavljamo u nasljeđe našoj djeci i generacijama koje dolaze, jer ovaj svijet koji baštinimo samo smo na kratko posudili od naših potomaka!

 “Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podupire naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Ali mi guramo planet do granica i priroda je ozbiljno ugrožena. Kriza koju uzrokujemo prekomjernim svjetlosnim onečišćenjem i uništavanjem noći direktno se preslikava na naše zdravlje i naše živote. Ovaj Sat za planet Zemlju idealna je prilika za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i za donošenje odluka koje će utjecati na bolje sutra“.

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija. Najpoznatije svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja, rimskog Coloseuma ili londonskog Big Bena gašenjem javne i dekorativne rasvjete ponovno će utonuti u mrak. Hrvatska je dio ove akcije od 2009. godine, a vjerujemo da će se ove godine u akciju uključiti preko 90 gradova koji su to učinili lani.

Izvor|Foto: Astro Orion