Radni sastanak s prvim dopredsjednikom HNS-a Antom Vučemilovićem-Šimunovićem i njegovim suradnikom tajnikom Županijskog nogometnog saveza Osječko-baranjskog Željkom Belom, predstavnicima NS-a Đakovo (predsjednik Mato Veselinović i tajnik Ivan Hrga) i HNK Đakovo Croatije (predsjednik Ivan Mikulić, dopredsjednici Zoran Perić i Petar Ćurić, tajnik Ante Beljan i član Ivica Gavran) održan je 13. veljače u Gradskoj upravi Grada Đakova.

* * * * *

Uvodno je na sastanku sve prisutne pozdravio u svoje osobno ime, ime Grada Đakova i gradonačelnika Marina Mandarića, zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Zahvalio je na dolasku i istaknuo da je prisustvom na ovom sastanku visokih predstavnika svih razina nogometnog saveza pokazana iznimna važnost nogometa na području Grada Đakova i Đakovštine. Grad Đakovo kao drugi grad po veličini u Osječko-baranjskoj županiji zaslužuje važno mjesto u razvoju sporta, a osobito nogometa. Neosporna je činjenica je da je Đakovo sportski grad. O tome govore tradicija, uspjesi, brojnost sportskih udruga i značajna proračunska sredstva koja se izdvajaju za razvoj i održivost. U prošlosti je upravo prvi klub đakovačkog nogometa, današnji HNK Đakovo Croatia uvijek bio nositelj kvalitete na ovom području. Upravo je Grad Đakovo bio grad kojemu je prirodno gravitiralo cijelo područje nekadašnje Đakovštine pa i šire. I danas to područje treba činiti jezgru razvoja djece i mladih nogometaša. Ulogu značajnog nogometnog središta Đakovo je izgubilo neozbiljnom i krivo usmjerenom politikom što uprave HNK Đakovo Croatije što Grada Đakova.

U đakovačkom nogometu izgubila se vizija razvoja nogometa temeljena na kvalitetnoj bazi, tj. stručnom radu i razvoju mladih. Omladinske nogometne škole žrtvovane su zbog neutemeljenih ambicija seniorskih pogona i zbog kupovanja, a ne proizvodnje kvalitete. Osječko-baranjska županija jedna je od većih županija u Hrvatskoj i nositelj kvalitete zasigurno je NK Osijek, kako u Županiji tako i u Hrvatskoj. Upravo važnost jednog takvog središta i veličina Županije daju prostorno i kvalitativno iznimno važnu ulogu Gradu Đakovu i HNK Đakovo Croatiji. Takva uloga iznimno je odgovorna te donosi brojna prava i obveze, ali prvenstveno odgovornost. Grad je to prepoznao, a iznimno je važno da je to nit vodilja i misija nove, mlade i ambiciozne uprave spomenutog kluba. Odgovornost prema budućnosti, prema prošlosti i onome što je sad ,vidljiva je u ulaganjima koja je Klub s Gradom Đakovom usmjerio prema razvoju uvjeta za kvalitetan i stručan rad cijelog sustava

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić govorio je o realiziranim ulaganjima, ulaganjima koja su u tijeku i koja će biti. Naime, Grad je krenuo u realizaciju projekta uređenja nogometnog igrališta na Sjeveru te je za taj projekt dosad osigurao tri milijuna kuna u proračunu. Prva faza uređenja tribina je u tijeku. Ovim projektom bit će osigurani uvjeti za rad nogometnih klubova, natjecanja na razini druge lige te odigravanja utakmica i organizaciju kampova mlađih selekcija hrvatske reprezentacije. Inicijativu Grada uspješno prati i rad uprave HNK Đakovo Croatije.

* * * * *

O snazi volonterskog rada i ljubavi prema nogometu upravnih tijela HNK Đakovo Croatije govorio je predsjednik Ivan Mikulić: „U protekloj godini u potpunosti je pripremljena dokumentacija te ishodovane sve potrebne dozvole i potvrde kako bismo se mogli prijavljivati na razne natječaje i pozive. Uređene su društvene prostorije, prostorije kluba, ulaže se u sigurnost djece osiguravanjem prijevoza, oprema je obnovljena i osigurana svima. Značajna su to ulaganja, preuzimanje odgovornosti i skidanje tereta s roditelja naših malih članova kluba. Cilj nam je zadržati djecu kluba što duže u klubu, ulagati u struku i uvjete te poboljšanje sustava rada. Trenutno je jedan projekt u realizaciji, a za tri nova projekta pripremljena je dokumentacija i odrađene su prijave. Jedan projekt prijavljen je na europske fondove, dok se dva projekta pripremaju za Središnji državni ured za šport. Kako bi se kvaliteta rada podignula, prijeko su nam potrebni tereni s umjetnom travom. Na svakom od dva stadiona planira se napraviti po jedan teren s umjetnom travom. HNK Đakovo Croatia ima 10 kategorija omladinskog pogona s preko 250 djece i jednu seniorsku ekipu koja se natječe u 3. HNL Istok. Svojom veličinom HNK Đakovo Croatia najveći je klub iza NK Osijeka u Osječko-baranjskoj županiji i zadatak nam je vratiti Klub na mjesto na kojem zaslužuje biti.

* * * * *

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem istaknuo je da su tri ključne točke na kojima valja raditi da bi se nogomet u Gradu Đakovu digao na razinu dostojnu tradiciji. Potrebno je ulagati u infrastrukturu, razvijati stručnost i osigurati kvalitetan rad trenerske organizacije te poboljšati položaj i ulogu đakovačkog nogometa u ŽNS-u jer za to ima volje i kapaciteta. Grad Đakovo i Zajednica sportskih udruga Grada Đakova, NS i ostali đakovački nogometni klubovi uspješno su krenuli u rješavanje navedenih problema i osiguravanje uvjeta za razvoj. Želja je pozicionirati Đakovo i u kontekstu razvoja struke i edukacije nogometnih stručnjaka te kvalitetne omladinske nogometne škole. Upravo uloženi napori i sredstva ponekad Grad Đakovo i HNK Đakovo Croatiju stavljaju u natjecateljski neravnopravan i nepošten odnos s klubovima koji se nalaze u istom rangu natjecanja, a ne ulažu ni u infrastrukturu, kojom bi osigurali potrebne uvjete za natjecanje, ni u mlade za razvoj nogometa pa je upitna svrha za zajednicu kojoj pripadaju i natjecateljski sustav u kojem su nelojalna konkurencija.

* * * * *

Dopredsjednik HNS-a i predsjednik ŽNS-a gospodin Ante Vučemilović-Šimunović izrazio je zadovoljstvo ulaganjem i spremnošću Grada Đakova na suradnju i razvijanje nogometa na području Grada i cijele Đakovštine. Iznimno mu je drago da se tako promišlja o nogometu i sportu općenito. Važno je to za Đakovo i Županiju, a i cijelu Slavoniju. Na konkretna pitanja rado daje i konkretne odgovore. Što se tiče infrastrukture, ŽNS će za tu namjenu važnijim nogometnim središtima osigurati sredstva od 50 do 100 tisuća kuna. Sredstva dolaze iz HNS-a za ravnomjeran razvoj nogometa. Slične programe imaju UEFA (Hattrick) i FIFA (Fifa Forward) iz kojih će naš nogomet također moći razvijati infrastrukturu. Dužnost Grada i klubova je osigurati projektnu dokumentaciju i građevinske uvjete, a ostalo će doći iz navedenih i sličnih programa. Iznimno je važno to što je Grad već počeo s brojnim građevinskim radovima i pripremom projektne dokumentacije. Isto tako pohvalno je i što se HNK Đakovo Croatia uspješno posložio i intenzivno radi na svojim projektima.

* * * * *

Hrvatski nogometni savez stoji na raspolaganju po pitanju licenciranja i organiziranja edukacija za razvoj stručnih kadrova. Putem Nogometne akademije HNS provodi tečajeve, školu, seminare i savjetovanja stručnog osoblja za potrebe nogometnih klubova. Županijski nogometni savez prepoznaje važnost Đakova i novi smjer koji si je uprava zadala, pogotovo mu je drago da je HNK Đakovo Croatia jedan od rijetkih klubova koji su ispunili sve uvjete ranga u kojem se natječu, pa i više. Ne samo zbog trenutnog stanja nego i zbog svega što će se ubuduće osigurati. Važno je, stoga, da se što više ljudi uključi u rad Županijskog nogometnog saveza.

Za kraj svoga izlaganja gospodin Vučemilović-Šimunović rekao je da je Đakovo trenutnim stanjem spremno primiti i organizirati jednu pripremnu utakmicu mlađih selekcija hrvatske reprezentacije, stoga će biti kandidat za prijateljsku utakmicu reprezentacije U21. Nakon sastanka uslijedio je obilazak oba stadiona HNK Đakovo Croatije. Gosti su bili iznimno zadovoljni učinjenim, oduševljeni činjenicom da su radovi u tijeku i strojevi na terenu.

 

 

Izvor: Grad Đakovo