Grad Đakovo i ondašnje Ministarstvo uprave potpisali su 2020. godine Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore, nakon čega je Grad Đakovo ove godine u listopadu pokrenuo aplikaciju kojom je uključen u sustav e-Novorođenče.

Usluga e-Novorođenče omogućuje podnošenje zahtjeva Gradu Đakovu radi ostvarenja prava na jednokratnu novčanu potporu obiteljima novorođene djece s područja Grada. Prednost podnošenja zahtjeva putem usluge e-Novorođenče je što roditelji ne moraju dolaziti osobno dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već sve to mogu učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u Matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz usluge e-Novorođenče.

Roditelji zahtjev za jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete mogu podnijeti prilikom prijave novorođenog djeteta u Matični ured, u kojem slučaju će matičar upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te, ukoliko ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Gradu Đakovu zahtjev na rješavanje, ili pak prijavom u sustav e-Građani, kroz uslugu e-Novorođenče.

Pored ove nove mogućnosti, roditelji i dalje mogu zahtjeve podnositi osobno u Gradskoj upravi Grada Đakova predajom u pisarnicu.

Grad Đakovo prošle je, 2021. godine, zaprimio ukupno 211 zahtjeva za jednokratnu novčanu potporu roditeljima novorođene djece, te isplatio 976.000,00 kuna. Najveći dio odnosni se na isplatu potpore za prvo dijete, a zanimljivo je i kako je u prošloj godini evidentirano ukupno sedam zahtjeva za peto dijete u obitelji. Ukoliko zahtjev podnesu roditelji, skrbnici ili posvojitelji blizanaca, a oni su drugo i treće dijete u obitelji, za oboje se primjenjuje iznos potpore od 10.000,00 kuna, te ukoliko su blizanci treće i četvrto dijete u obitelji, za oboje se primjenjuje iznos potpore od 20.000,00 kuna.

U okviru pronatalitetne politike, Grad Đakovo je 2020. godine znatno povećao iznose jednokratnih novčanih potpora roditeljima novorođene djece. Za prvo i drugo dijete potpora iznosi 2.000,00 kuna, za treće novorođeno dijete ona je 10.000,00 kuna, dok za četvrto i svako sljedeće novorođenče potpora iznosi 20.000,00 kuna. Pravo na potporu pripada roditelju ili skrbniku koji ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Grada Đakova, a zahtjev za ostvarivanjem potpore podnese u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta.

Grad Đakovo: službeno priopćenje za javnost
Foto: Freepik