U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u petak, 6. travnja 2018. održan je sastanak povodom potpisivanja Povelje o pristupanju projektu Mreža kreativnih gradova Hrvatske. Službeno potpisivanje Povelje održano je u organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a potpisali su je gradovi Rijeka, Donja Stubica, Zlatar, Pregrada, Osijek, Čakovec, Vrgorac, Šibenik, Vodice, Kastav, Jastrebarsko, Drniš, Zabok, Ludbreg, Koprivnica, Pleternica, Oroslavje, Zadar, Kaštela, Ozalj, Zagreb i Đakovo.

Ispred Grada Đakova Povelju je potpisao zamjenik gradonačelnika Robert Francem, čime je Grad Đakovo pristupio projektu koji okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica i stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja. Izrada modela upravljanja uključuje identificiranje potencijala i prilika u gradovima uz participaciju građana kao predstavnika različitih interesnih sfera koji imaju koristi i sudjeluju u stvaranju lokalne ekonomije, a u cilju kreiranja jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se vršiti fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta.
Predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović pojasnila je da je projekt Kreativni gradovi Hrvatske usmjeren na razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije.

U ime domaćina Grada Rijeke nazočne je pozdravio gradonačelnik Vojko Obersnel, a u ime Udruge gradova gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.
– To je potencijal koji treba iskoristiti. Gradovi imaju ulogu i zadatak da dižu na višu razinu društvo. Kod nas se gradom postaje političkom odlukom, a ne sadržajem. A da bi se došlo do sadržaja treba valorizirati kvalitetu koju imamo. Zbog toga nas raduje veliko zanimanje predstavnika gradova za ovaj projekt. To je dokaz da idemo naprijed, zaključio je Hanžek.

Autor: G.Đ.