Osim Grada Đakova, više od 9 milijuna kuna za projekt ZAŽELI osigurali su još Slavonski Brod, Bjelovar, Zabok i Valpovo.

U prvoj fazi projekta #ZAŽELI u protekle dvije godine Hrvatska je iz Europskog socijalnog fonda povukla preko milijardu kuna, te je kroz 322 projekta zaposleno 6.000 dugotrajno nezaposlenih žena na poslovima brige i skrbi za 30.000 starih i nemoćnih korisnika, a u veljači je raspisan poziv za drugu fazu projekta za koju je predviđeno još 300 milijuna kuna.

Projekt ZAŽELI jedan je od najboljih EU projekata koji se trenutno provode u zemlji jer, osim što osiguravaju skrb za stare i nemoćne, te zaposlenje dugotrajno nezaposlenim ženama iznad 50 godina, ovim projektom ovoj se skupini žena omogućava i edukacija i stručno osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, što im poboljšava položaj na tržištu rada i šanse za zaposlenje ili pokretanje vlastitog posla i nakon završetka samog projekta.

Prema podacima Ministarstva rada, do početka ožujka u projekt ZAŽELI uključilo se 50 gradova koji su u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje, Crvenim križem, susjednim općinama ili lokalnim udrugama, ukupno povukli preko 125 milijuna kuna za provođenje ovog projekta.

Za projekt “Svi ZAjedno” Grad Đakovo je zajedno s partnerima ostvario preko 9,7 milijuna kuna i njime je zaposleno 65 gerontodomaćica koje brinu o 270 korisnika. Projekt je započeo 30.05.2018. i traje do 29.11. ove godine, pa već sad u kolovozu planiraju prijaviti drugu fazu projekta što po pravilima mogu 120 dana prije isteka Ugovora prvog projekta.

‘Realizacija projekta ide jako uspješno, do sada je predano sedam Zahtjeva za nadoknadom sredstava i svi su odobreni i isplaćeni u cijelosti. Što se tiče uspješnosti u provedbi drugih aktivnosti u projektu sve zadane odrednice su realizirane. Grad Đakovo je provoditelj projekta “Svi ZAjedno” i njime je zaposleno 65 djelatnica koje su bile nezaposlene i pripadnice ciljane skupine, zaposlene su tri visoko obrazovane osobe u projektni tim. Djelatnice se brinu o 270 korisnika koji su stariji od 65 godina i osobe su u nepovoljnom položaju (invalidi, samci, kronični bolesnici). Ovakav projekt socijalnog karaktera znači puno za zaposlene djelatnice, ali i za korisnike. Zaposlenim djelatnicama poboljšala se ekonomska situacija, vratile su se na tržište rada, a s dodatnim osposobljavanjem bit će konkurentnije i lakše naći posao nakon projekta. Korisnicima se smanjila potreba za odlaskom u staračke domove jer kroz svakodnevnu brigu i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti povećala se samostalnost, vratilo samopouzdanje… ‘, kažu iz gradske uprave. Grad Đakovo će se prijaviti i na fazu II projekta “Zaželi” koja bi bila dobar nastavak na ovaj prvi projekt. Mogućnost prijave na fazu II je 120 dana prije isteka Ugovora prvog projekta, znači od 01.08.2020. imaju mogućnost prijave, što će kako kažu, svakako sa zadovoljstvom i učiniti.

Izvor: Gradonačelnik.hr