Kada su 5. prosinca u Zagrebu sjele u zrakoplov kojim su odletjele u Dohu, a iz katarske prijestolnice u daleku Kinu na svjetsko natjecanje u naprednoj robotici, sedmašice Ćolnićeve škole Ana Švegli i Iva Mijakić, nisu mogle niti slutiti da će se kući vratiti s plasmanom u topu 10 i najvećim uspjehom ostvarenim u povijesti svoje Škole, vrijednim respekta cijele nacionalne obrazovne zajednice, ali i lokalne sredine u kojoj su mlade informatičarke razvijale vještine dokazane u Guangzhou, poslovnome i financijskom megapolisu sa sedam milijuna stanovnika nadomak Hong Konga.

Po povratku u zavičaj, robotičarke i njihova mentora Tomislava Milanovića na nastavu je 13. prosinca dovezao fijaker Državne ergele, pred školskom su ih zgradom ponosno i razdragano dočekali svi učenici i nastavnici s čestitkama, cvijećem, poklonima, kineskim kapicama i slavljeničkom tortom. Orilo se „Svijet voli pobjednike“ i „Malo nas je, al’ nas ima“… Dojmovi su se samo još više množili, no to nije bio kraj službenom protokolu koji su djevojke morale proći.

U Maloj je vijećnici Anu, Ivu i mentora Milanovića, istog prijepodneva primio gradonačelnik Marin Mandarić s dogradonačelnicima Antunom Galićem i Robertom Francemom. Čestitajući đakovačkim ambasadori(ca)ma u Kini na vrhunskom rezultatu, gradonačelnik je svakome od njih uručio novčane nagrade u iznosu od 5.000 kuna. Njihova je Osnovna škola Josipa Antuna Ćolnića dobila 20.000 kuna za dodatno opremanje informatičkog kabineta. – Sve čestitke! Ove zaslužene nagrade neka budu pokazatelj da Grad prepoznaje i cijeni vaš uspjeh, a neka posluže i kao primjer drugima da se trude i teže izvrsnosti, poručio je gradonačelnik Mandarić. Primanju je nazočio i ravnatelj Škole Zvonko Belvanović, a ekipu je pjesmom pozdravio Zbor Osnovne glazbene škole pri OŠ “Ivan Goran Kovačić” pod ravnanjem prof. Marijane Matijević.

Samo 20 bodova do bronce!

Deseto je mjesto na Svjetskom prvenstvu u naprednoj robotici veliki uspjeh, ocjenjuje mentor Milanović, koji podsjeća da se prije odlaska u Guangzhou trebalo dokazati na regionalnom i državnom natjecanju, čemu su također prethodile naporne pripreme. – Da su naši partneri iz Turske bili malo više motivirani, mogli smo ostvariti i bolji rezultat, iako je i ovo za nas predobro! Od bronce nas je dijelilo samo 20 bodova! Osim toga, zadatke bismo lakše ispunili da smo imali 3D printer, kakav imaju vršnjaci naših djevojčica iz svih dalekoistočnih zemalja, pojasnio je Milanović, dodavši da Kina ima više robotičara nego Hrvatska stanovnika. – Treba znati i da su Ana i Iva u finalnoj rundi natjecanja MakeX predstavljale Hrvatsku među 16 najboljih timova svijeta, zaključuje mentor jednostavnih i skromnih djevojaka koje su impresionirale.

Osim učenika i nastavnika, na Ivu i Anu posebno su ponosne njihove majke Martina Mijakić i Đurđica Begović Švegli.

Danijel Geošić