Da gradska vlast prepoznaje demografski trenutak i pokušava motivirati mlade obitelji na zadržavanje u zavičaju, nakon najavljenog otvaranja dječjeg vrtića u Piškorevcima, potvrđuje vijest o otvaranju još jednog vrtića – u četvrti Sjever! Novi vrtić bit će smješten u bivšemu poslovnom prostoru Pan-Trgoprometove samoposluge, uz tamošnji Dom zdravlja, koji je Grad kupio za 510.000 kuna na četvrtoj stečajnoj dražbi te nekretnine, objavio je gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ) na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Kada se našao na bubnju, početna je procijenjena vrijednost objekta bila čak 1,3 milijuna kuna, no iako na prethodne tri dražbe nije bilo zainteresiranih, na ovoj ih je bilo pet. Ponuda Grada bila je očito najizdašnija, ali, s obzirom na “pametnu” namjeru i društveno-ekonomski kontekst, opravdana. Rok je za uplatu sredstava 45 dana.

Za rekonstrukciju objekta bespovratna sredstva?

Do kraja ove godine, najavljuje gradonačelnik Mandarić, Grad Đakovo izradit će projekt cjelovite rekonstrukcije godinama zapostavljenog Panova zdanja budućeg vrtića i ishoditi potrebne dozvole, a već nagodinu tražit će priliku za bespovratna sredstva Ministarstva za demografiju.

Sjeveru ovakav tip ustanove predškolskoga odgoja desetljećima kronično nedostaje. Roditeljima iz tog dijela grada najbliži je vrtić “Mažuranac” u sklopu Dječjeg vrtića Đakovo, kojemu je Grad osnivač i vlasnik, no prostorni su uvjeti ondje dostatni samo za dvije grupe, pa je situacija s mogućnostima vrtićkog smještaja malih “sjevernjaka” odavno nezadovoljavajuća.

Dobivanjem dječjeg vrtića, s Osnovnom školom Josipa Antuna Ćolnića, koja uskoro ulazi u energetsku obnovu vrijednu 5,8 milijuna kuna, “osvježenim” Domom zdravlja i ljekarnom, Sjever bi imao sve epitete skladnog mjesta za obitelj i dom.

Izdvojimo li prošlogodišnje podatke gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti o broju novorođenih, u Đakovu se bilježi blagi rast nataliteta. Lani su, naime, isplaćene 223 naknade obiteljima za bebe, iz čega proizlazi da je u 2018. bilo 17 beba više nego u 2017. godini.

Danijel Geošić