Gradski otpis nagomilanog državnog duga za komunalnu naknadu nekretnina u državnome vlasništvu na đakovačkim adresama dominirao je aktualnim satom, u petak održane, prve sjednice Gradskog vijeća Đakova nakon ljetne stanke.

Prvi je je o dugovanju države Gradu za komunalnu naknadu u visini od 2,5 milijuna kuna progovorio Ivan Slišković (HDZ), postavljajući pitanje kada je i kako došlo do tolikog duga i zašto je Grad doveden pred gotov čin. – Problem državi nenaplaćene komunalne naknade ova je vlast naslijedila i veliki je dio tih potraživanja nenaplativ. Država je 2011. odlučila da nekretnine u njezinom vlasništvu ne moraju plaćati komunalnu naknadu, pa je taj iznos do 2016. godine narastao na ovih 2,5 milijuna kuna, najvećim dijelom za vojarnu u Dračicama i zgradu Mimoze. To su nenaplativa i zapravo nezakonito obračunata potraživanja koja moramo “iščistiti” iz naše bilance, odgovorio je gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ). Podsjetio je da se Grad Đakovo nije priklonio gradovima koji su se obratili Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti odluke o neplaćanju naknade i ušli u ustavne tužbe kako bi se naplatili, nakon što Ustavni sud državu nije izuzeo od te obveze.

Kupoprodajni, a ne darovni ugovor?

Nadovezao se nezavisni vijećnik Goran Soldo, konstatirajući da ugovor koji Ministarstvo državne imovine namjerava potpisati s Gradom o primopredaji Mimoze Gradu zbog uvjetovanog otpisa 24,3 milijuna kuna ima odlike kupoprodajnog, a ne darovnog ugovora. – Državu bi se amnestiralo za prihod na koji Grad ima pravo, ali ga gubi! Dok joj je država bila vlasnik, ta je zgrada uništena, a sada država samo mijenja potpisnika (Ministarstvo državne imovine umjesto Agencije za upravljanje državnom imovinom, nap.a.) i rješava svoj problem tako što ga prebacuje na Grad, kazao je Soldo.

– Problem Mimoze trakavica je koja se predugo vuče. Bez obzira tko je kriv za stanje zgrade u koje je dovedena, je li ona uopće trebala biti izgrađena i brojna druga pitanja, Mimoza je u samome centru grada, na frekventnom mjestu, u blizini dječjeg vrtića i parka. Pitanje je, dakle, koliko je ona problem nekoga u Zagrebu. Ona je naš problem i trebalo bi nam biti stalo da se taj problem riješi! Ne događa se baš u praksi da država svoje nekretnine sanira, pa daruje lokalnoj samoupravi na kojoj je daljnja odgovornost za upravljanje nekretninom, već ih predaje u postojećem stanju, komentirao je gradonačelnik Mandarić. Čudi ga ipak što se u Vladinoj odluci ne spominje vrijednost objekta i napominje kako se procjena vrijednosti Mimoze mora obaviti ponovno jer je posljednja takva bila još 2011. godine.

Iscrpljene sve mogućnosti naplate

Otpis potraživanja obveza Grada Đakova prema RH bio je i zasebna točka prošlotjedne sjednice, pa se diskusija otvorena aktualnim satom tada nastavila.

– Grad treba pričekati s otpisom i nadalje tražiti mogućnosti naplate, angažirati odvjetnika, a mi (vijećnici nap.a.) ovo samo primiti na znanje, smatra predsjednik oporbenog Kluba Srcem za Đakovo Zoran Vinković jer Ustav, kaže, nije parcijalan, za jedne ovakav, a za druge onakav, pa vjeruje da bi Grad pravnim putem ipak uspio “izvući” svoja potraživanja.

Gradonačelnik Marin Mandarić:
Država je 2011. odlučila da nekretnine u njezinom vlasništvu ne moraju plaćati komunalnu naknadu, pa je iznos do 2016. narastao na 2,5 milijuna kuna, najvećim dijelom za vojarnu u Dračicama i zgradu Mimoze. To su nenaplativa i zapravo nezakonito obračunata potraživanja koja moramo “iščistiti” iz bilance.

– SDP podržava otpis, zakon je takav. Dosad se u Gradu neodgovorno ponašalo s imovinom. Dosta je politiziranja. Ovaj je otpis nenaplativog dobar prvi korak, sažela je Sanja Bježančević (SDP).

– Realno, ne odričemo se nekog naplativog novca, samo usklađujemo stanje. Ne znam zašto sumnjati da Grad već nije sve isprovjeravao. Ova neuspješna stranica mora se zatvoriti, nastavio je Mandarić i dodao da Grad državi od jeseni 2017. ipak uspješno naplaćuje tekuću komunalnu naknadu, glavninom od MORH-a. Florijan Eberhardt (HSS), kaže, razumije pragmatičnost gradske vlasti u ovom slučaju, iako sve vidi kao ucjenu države.

Dva i pol milijuna kuna možda “bode oči”, no iscrpljene su sve mogućnosti naplate. Sve ovo, uvjeravaju vladajući oporbu, treba sagledati i kao pripremu situacije za 17 predmeta kojima će Grad doći do čestice za parkiralište budrovačkoga groblja, parcele za poslovnu zonu Široko Polje, drugih čestica i investicija na Vitici, istaknuo je gradonačelnik Mandarić (HDZ), dok je zamjenik gradonačelnik Antun Galić (HDZ) tek ironično poručio kako je drugi način “da gradonačelnik doveze prikolicu do župne crkve i u reklji viče: “Svi smo protiv svih”.


Danijel Geošić