Vlada je na prošlotjednoj sjednici darovanje bivše poslovne zgrade propale Đakovštine Gradu Đakovu prenijela s Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja je prestala postojati, na Ministarstvo državne imovine Gorana Marića. Iako je riječ tek o formalno-pravnome okviru, koji je “conditio sine qua non” za povrat Mimoze u gradsko vlasništvo, ova je odluka pokazatelj i dokaz kako ni Vlada ni Grad nisu digli ruke od nekad impozantnog, a danas zapuštenog i devastiranoga objekta kojemu je posljednji trenutak za spas. Što se zapravo događa s Mimozom i slijedi li uskoro prvi konkretniji korak k revitalizaciji tog prostora s više od 8.300 četvornih metara provjerili smo u Gradu, gdje nam je zamjenik gradonačelnika Antun Galić otkrio kako Vladina odluka predstavlja pripremu terena za prijenos vlasništva zgrade na Grad, koji razmatra nekoliko rješenja za stavljanje Mimoze u funkciju. S obzirom na njezinu veličinu i nezavidno stanje u kojemu se nalazi, to neće biti moguće bez prethodnih milijunskih ulaganja.

Otpis potraživanja prema državi
– Država je, da bi darovala Mimozu Đakovu, još u vrijeme Zorana Vinkovića tražila da se Grad odrekne 24 milijuna kuna potraživanja prema državi, na koliko je zgrada tada bila procijenjena. Gradonačelnik je tada odbio “primiti” natrag Mimozu, predanu državi 2000. u zamjenu za porezne dugove bivše Đakovštine. Grad nema tolika potraživanja prema državi i neće se odreći tolikog iznosa, već svega nešto više od dva milijuna kuna, koji su postali u međuvremenu nenaplativi nebrigom bivše gradske uprave, pa nama preostaje silom zakona ta potraživanja svakako otpisati. Kada se realizira prijenos vlasništva na Grad, Grad nema nikakvih dodatnih obaveza u budućnosti prema državi i zato je sada prilika dobro sve uskladiti, dogovoriti i napraviti posao. Uostalom, mandat smo dobili da sami rješavamo svoje probleme i vodimo brigu o gradu, umjesto da odgovornost prebacujemo na druge, kaže Galić.

Za problem budućnosti Mimoze postoji razumijevanje središnje vlasti, pa će država Gradu, kada on i nominalno postane vlasnik, ostati partner, tvrdi zamjenik gradonačelnika, i pomoći u daljnjem stavljanju Mimoze u uporabnu funkciju. Nije isključena ni izravna financijska injekcija za prijeko potrebnu, već spomenutu obnovu.

Oglasio se jučer i bivši gradonačelnik Vinković, apelirajući na aktualnu gradsku vlast da s ministrom Marićem ne potpisuje ugovor o darovanju Mimoze Gradu. – Ovakav je „kupoprodajni“ ugovor bio ponuđen Gradu 2011. za vrijeme Vlade Jadranke Kosor, ali odbio sam to potpisati da Grad ne izgubi silne milijune. Tada sam zatražio da država kao jedini vlasnik ove nekretnine prvo stavi zgradu u stanje funkcionalnosti i tek je onda preda Gradu, rezimira Vinković. I dalje zagovara ideju da se ondje smjeste sve županijske i državne službe koje djeluju u Đakovu.

Zamjenik gradonačelnika Galić:
Za problem budućnosti Mimoze postoji razumijevanje središnje vlasti, pa će država Gradu, kada on i nominalno postane vlasnik, ostati partner i pomoći u daljnjem stavljanju Mimoze u uporabnu funkciju.

Prvi stanar Centar za socijalnu skrb?
Nekoliko je scenarija za budućnost nekadašnje PIK-ove ljepotice, posljednjih 18 godina, nažalost, osuđene na propadanje. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmatra mogućnost selidbe u Mimozu đakovačkog Centra za socijalnu skrb, koji je još uvijek podstanar u podrumu Doma za starije i nemoćne osobe. – Useljenjem te ustanove bilo bi iskorišteno prvih 1.500 kvadrata Mimoze, za što Ministarstvo Nade Murganić već ima na raspolaganju 15 milijuna kuna. “Popunjavanje” objekta može se provesti i parcijalno. Mimoza je golema građevina s velikim potencijalom ne samo za administrativnu, već i za komercijalnu upotrebu, bez čega je teško održiva, iznosi zamjenik Galić.

Propadanje Mimoze počelo je kada je Agencija za upravljanje državnom imovinom otkazala čuvarsku službu, pa je objekt bez ikakve kontrole i ključa otad izložen uništavanju, pljački i propadanju, a voda je s krova prodrla kroz tri etaže do prizemlja zgrade, koje je ipak u najsolidnijem stanju. Dok njezin okoliš održava Univerzal, o interijeru ogoljenih zidova i s hrpama smeća ne brine baš nitko, pa ne čudi što đakovački vatrogasci s vremena na vrijeme interveniraju zbog požara uzrokovanih ljudskim faktorom.

Danijel Geošić, foto: Croatia Infiltration