Na Javni poziv za dodjelu potpora za 2020. godinu iz Programa poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje od 2018. – 2020. godine stiglo je ukupno 795 prijava. Administrativnu provjeru nisu prošla 133 prijavitelja pa je tako danas u Kući Reischmann upriličeno potpisivanje 653 ugovora s ukupno 407 korisnika. Poduzetnicima s područja Grada Đakova bit će isplaćeno više od 2,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako današnjim potpisivanjem ugovora završava trogodišnji Program poticanja razvoja gospodarstva na području Grada Đakova za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Uz njega je išao i Program potpora u poljoprivredi za isto trogodišnje razdoblje. Za potpore u poljoprivredi tijekom spomenutog trogodišnjeg razdoblja ukupno je isplaćeno 1,062.100,24 kune.

Grad Đakovo je ovakve potpore prvi put uveo 2018. godine i ukupno je za gospodarstvo i poljoprivredu tijekom trogodišnjeg razdoblja iz gradskog proračuna izdvojeno nešto manje od šest milijuna kuna. Valja podsjetiti da je za gospodarstvo u 2018. godini isplaćeno 770 tisuća kuna potpora, 2019. godine 1,565.000,00 kuna te ove godine spomenutih 2,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Mandarić rekao je kako će vrlo brzo, već početkom iduće godine, opet sastaviti novi trogodišnji program te ga poslati na mišljenje i suglasnost u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Plan je odmah potom ići sa raspisivanjem javnog poziva.

Kako je 2020. godina bila obilježena pričom vezanom uz koronavirus što je imalo utjecaja i na gospodarstvo, gradonačelnik je rekao da će vjerojatno i javni poziv za iduću godinu biti sličan ovome koji je upravo proveden. Odnosno, bit će obilježen potporama za očuvanje radnih mjesta te potporama koje bi ublažile posljedice koronavirusa na gospodarstvo. Grad Đakovo, rekao je gradonačelnik, nadovezao se na potpore koje su država i Osječko-baranjska tijekom godine isplaćivale kako bi zajedničkim snagama pomogli poduzetnicima da opstanu u ovim nimalo lakim vremenima. Podsjetio je i da se Grad Đakovo tijekom ove godine odrekao dijela prihoda, odnosno obaveza poduzetnika prema Gradu, tako da se iznos od 2,5 milijuna kuna koliko iznosi ukupna vrijednost danas potpisanih ugovora, povećava preko tri i pol milijuna kuna. Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola uputila je čestitku svima kojima su sredstva odobrena rekavši kako je iza nje i njezinog odjela velik i težak posao s obzirom na broj prijava. Već drugi dan nakon potpisivanja ugovora s korisnicima sredstva će biti prebačena na njihov račun.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost