Iako se nakon višegodišnje krize obrtništvo na području Đakovštine proteklih mjeseci napokon oporavlja, zbog nedostatka radne snage pojavljuju se problemi u svim djelatnostima, a ponajviše u ugostiteljskom i građevinskom sektoru, čulo se na prošlotjednoj Skupštini Udruženja obrtnika Đakovo. Rješenje koje bi dugoročno popravilo situaciju na tržištu rada obrtnici vide u stipendiranju učenika u deficitarnim zanimanjima tijekom cijelog školovanja.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata Mirko Ćurić upozorio je, međutim, da budući srednjoškolci svoj životni poziv sve manje vide u manualnim obrtničkim zanimanjima poput zidara, tesara, tokara, automehaničara, plinoinstalatera i vodoinstalatera, zbog čega je interes za ova nekad popularna zanimanja sve slabiji. Pogleda li se malo dalje u budućnost, to će se loše odraziti na tržište rada jer će nedostajati dobrih majstora obrtnika, čega su u Udruženju posebno svjesni.

Zadnjoj je sjednici pred redovne izbore u Udruženju obrtnika za naredno četverogodišnje razdoblje, među ostalima, nazočio potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik
Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević.

Autor: Danijel Geošić