U Poduzetničkoj zoni Nemetin u tijeku je najveća privatna investicija na području Grada Osijeka. Naime, američka tvrtka Jabil gradi Centar izvrsnosti za proizvodnju u komu bi se trebalo otvoriti više od 1.500 radnih mjesta, čime bi ova tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji i Baranji. Tvornica će proizvodit medicinske protetske dijelove i mikročipove te matične ploče za autoindustriju.

Izgradnja je počela u kolovozu i već se jasno vidi budući izgled tvornice, a u subotu (4. studenoga 2023. godine) gradilište su obišli župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa suradnicima. S trenutnim stanjem na gradilištu upoznao ih je Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta.

– Bez jakog Grada Osijeka i jakog gospodarstva nema jake Slavonije niti jakog istoka Hrvatske. Zato smatram da će ova investicija u budućnosti u potpunosti promijeniti prvenstveno ekonomske okolnosti, ali i demografsku situaciju u Osijeku koji je zamašnjak gospodarskog i demografskog razvoja istoka Hrvatske, a ovo je jedan od primjera. Tvrtka Jabil ima 260.000 zaposlenih diljem svijeta, što jasno govori o njenoj snazi. Ovdje će zapošljavati veliki broj ljudi, a svojim će potencijalom demografski i ekonomski oporavljati i razvijati Osijek i OBŽ. Stoga smo kao Osječko-baranjska županija zauzeli određene stavove, zadatke i obveze prema tvrtki. Prvenstveno govorimo o tome da ćemo kroz našu Elektrotehničku i prometnu školu Osijek školovati kadar, već smo povećali upisne kvote te raditi prekvalifikacije radne snage koja je potrebna Jabilu – rekao je župan Ivan Anušić te čestitao svima koji su sudjelovali u projektu, osobito Gradu Osijeku.

– Dolazak Jabila nije samo investicija nego i politička poruka i potvrda onoga što želimo, a to je da su politička situacija i okolnosti na području OBŽ kvalitetni, dobri i obećavajući, a tvrtke koje poput Jabila i druge odluče ovdje investirati upravo to gledaju kao jedan od razloga da li, kada i gdje investirati na području Republike Hrvatske – poručio je župan.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istakao je zadovoljstvo što, kako je rekao, najveća investicija u posljednjih 30 godina u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji napreduje planiranom dinamikom te će biti izgrađena tijekom 2024. godine.

– Trenutno se nalazimo na zemljištu površine 17 hektara, a objekt je na površini 48.000 m2. Tvrtka Log Expert Five je imala pravo građenja i do sada je u proračun Grada za zemljište uplatila 240.000 eura. Podsjećam da je Grad Osijek ukinuo komunalni doprinos za sve gospodarstvenike koji grade gospodarsko-poslovne subjekte te smo devet čestica okrupnili u jednu, a krajem rujna raspisali natječaj za tih 17 hektara. Javila se tvrtka Log Expert Five i ponudila 5,37 milijuna eura, što je više od procijenjene vrijednosti i ujedno najveća vrijednost zemljišta koje je prodao Grad unazad 30 godina. Na narednom Gradskom vijeću predložit ćemo usvajanje odluke o toj prodaji – kazao je Radić.

Naglasio je kako Grad bilježi odlične gospodarske brojke, a fokusiran je na razvoj gospodarstva, privlačenje investicija i otvaranje radnih mjesta.  – Unazad 10 godina bilježimo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisku nezaposlenost, a samo u odnosu na rujan prošle godine ima više od 1.000 zaposlenih. Nastavljamo dalje raditi, a dolaskom tvrtke Jabil te ovakvim zapošljavanjem i objektom Grad Osijek je izašao na investicijsku mapu Europe i svijeta. Ministarstvu gospodarstva smo uputili zahtjev za darovanjem još 360.000 m2 zemljišta u Zoni Nemetin, što uskoro očekujemo. Daleko smo odmakli i u pregovorima s još nekim investitorima. Nastavljamo i opremanje Zone, a kako bi privukli investitore za iduću godinu predložili smo dodatnih 500.000 eura za komunalnu i prateću infrastrukturu u zoni te 1,2 milijuna eura za 2025. godinu – najavio je gradonačelnik. – Radimo na glavnom objektu od 48.000 m2, površina parcele je 17 hektara, radovi idu planiranom dinamikom, a dnevno je angažirano oko 200 djelatnika. Izvođači, kao i cjelokupno rukovodstvo ovog projekta, zaista su si dali truda da projekt ide planiranim tijekom i bude završen u 2024. godini. Trenutačno izvodimo radove na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije, paralelno s njom izvodimo montažnu konstrukciju i fasaderske te krovopokrivačke radove, a u tijeku su i radovi na prometnim površinama – istaknuo je Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija