Gradonačelnik Marin Mandarić bio je gost u Dnevniku Nove TV vezano za novonastalu situaciju s koronavirusom u Đakovu. Naime deset časnih sestara iz samostana Milosrdnih sestara svetog križa zaraženo je koronavirusom. U nedjelju su razvile simptome, a čak 180 sestara u samostanu je u samoizolaciji. Gradonačelnik je komentirao uvođenje karantene u Đakovu te je rekao kako to ovisi o rezultatima testova koji se očekuju danas. Rekao je kako je Stožer civilne zaštite Grada Đakova u punoj pripravnosti te da će dovođenje mjera ovisiti o rezultatima testova.

Kako doznajemo iz gostovanja Marina Mandarića u Dnevniku svi roditelji djece iz vrtića kojeg su vodile časne su obaviješteni da ih ne dovode te da se još ne zna jesu li časne koje su tamo radile među zaraženima. Mandarić je rekao kako se bude kretao broj zaraženih tako će se ići u eventualne mjere prema školama. Također je naglasio kako nema potrebe stigmatizirati časne sestre ili samostan. Ovakva situacija mogla se dogoditi bilo kome s obzirom na to da su granice otvorene. Što se tiče djece iz vrtića kojega s vodile časne, još nema rješenja s obzirom na to da su kapaciteti dječjeg vrtića Đakovo popunjeni. Rekao je kako će vjerojatno biti situacija kao i krajem ožujka kada roditelji nisu vodili djecu u vrtić.

Ako broj zaraženih u Đakovu nastavi rasti, vjerojatno će biti propisane mjere za krizme i pričesti. Jučer su u popodnevnim satima samostan sv. Križa u Đakovu posjetili čelni ljudi stožera kao i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

Nadbiskup Hranić rekao je da su neki u potpunoj karanteni, neki u samoizolaciji te da je poduzeto sve i da se ne bi trebalo dalje širiti. Đakovački epidemiolog Tomislav Dijanić potvrdio je da će testirati svih 190 časnih sestara, a rezultati bi trebali biti poznati danas.

Foto: Dnevnik.hr