Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek boravila je jučer u Đakovu gdje se u pratnji gradonačelnika Marina Mandarića susrela s nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem nakon čega je uslijedio radni sastanak u Maloj vijećnici Grada Đakova.

Gradonačelnik Mandarić sa suradnicima; zamjenikom Robertom Francemom, predsjednikom Kulturnog vijeća Grada Đakova Hrvojem Duvnjakom i Igorom Loinjakom, asistentom na Akademiji za umjetnost i kulturu i članom Kulturnog vijeća upoznao je ministricu s djelovanjem Grada na području kulture. Na sastanku je rečeno i kako je Grad Đakovo tijekom ove godine kroz Program javnih potreba u kulturi od Ministarstva povukao 250 tisuća kuna, dok je Gradska knjižnica i čitaonica prijavila deset projekata od kojih je odobreno sedam s ukupnim iznosom od 119 tisuća kuna. Centru za kulturu za opremanje odobreno je 100 tisuća kuna, a Muzeju Đakovštine Ministarstvo je odobrilo 250 tisuća kuna za izgradnju muzejskog dizala.

Tijekom sastanka ministrica je upoznata s projektom Grad skulpture, predstojećim 12. Međunarodnim festivalom kazališnih akademija Dionizom te brojim drugim projektima. Gradonačelnik Mandarić govorio je o potrebi većeg i primjerenijeg prostora za djelovanje Gradske knjižnice i čitaonice na što je ministrica rekla kako će Grad imati podršku Ministarstva u tom i drugim projektima. Među ostalim potrebama u kulturi govorilo se o izgradnji glazbene škole, centru kreativnih industrija, okruglom stolu i zborniku Dioniza, organizaciji Heiblovih dana, te ulaganjima u kazalište, likovnu umjetnost, književnost, film i glazbu.

Na sastanku u Nadbiskupiji govorilo se o projektu Život i djelo Josipa Jurja Strossmayera koji je u fazi pripreme projektne dokumentacije. Ministarstvo će ga, rekla je ministrica, u potpunosti podržati i staviti u prioritetne projekte u narednoj financijskoj perspektivi za EU fondove. Ministarstvo već sada prepoznaje velika ulaganja Nadbiskupije u očuvanje kulturne baštine o čemu svjedoči sufinanciranje rekonstrukcije orgulja iz katedrale i osječke konkatedrale. Sudionici sastanka istaknuli su dobru suradnju između Grada Đakova i Nadbiskupije na području očuvanja spomeničke baštine, kulturnog naslijeđa i ulaganja u vrijednosti po kojima je Đakovo prepoznatljivo.

Prigodom posjete Gradu Đakovu ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je Ministarstvo ove godine na području kulture za Đakovo izdvojilo 1,2 milijuna kuna. Donijela je i stotinjak knjiga kao poklon Gradskoj knjižnici i čitaonici koje je danas ravnateljici Anđelki Blažević i njezinim suradnicima uručio gradonačelnik Marin Mandarić.

 

 

Izvor: Grad Đakovo