Nesnosni se smrad i danas širio gradom iz smjera Kuševca. Iako je uzrok neugodnom mirisu Centar 112 pronašao u zaoravanju izmeta s farme pura na Strossmayerovcu, kako su utvrdili inspektori Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša, malo je tko tomu povjerovao. Spekulira se, u što su sigurni posebno mještani Kuševca, koji već godinama, a posebno u zadnje vrijeme ne mogu normalno disati i živjeti, da je smrad posljedica aktivnosti na farmama u neposrednoj blizini tog prigradskog naselja.

Grad Đakovo je prije nekoliko mjeseci poduzeo korake kako bi se ustanovio izvor neugodnih mirisa i zatražio sastanak s Osatina grupom i Žito grupom, čije se farme nalaze uz Kuševac, ali razumijevanja vlasnika farmi za predloženi sastanak nije bilo, može se iščitati iz današnjeg priopćenja gradonačelnika Marina Mandarića. „Svjesni da obje tvrtke zapošljavaju velik broj ljudi s našeg područja, namjera nam je bila zajednički doći do najboljeg rješenja za obje strane. Međutim, s druge smo strane naišli na šutnju.“, navodi gradonačelnik Mandarić, pozivajući sve nadležne inspekcije da izađu na teren i ustanove što je uzrok smradu koji se sve češće i intenzivnije javlja na području Kuševca, a proteklih dana i u samom gradu.

Na terenu su početkom proljeća već bili predstavnici Vodnogospodarske ispostave Biđ-Bosut, kako bi ustanovili što se slijeva u kanale, a Kuševčani su u međuvremenu borbu za čisti zrak osnažili osnivanjem Udruge „Želimo disati“, koja ima punu podršku Grada.

Autor: Danijel Geošić