“Ako je suditi godinu po njezinu početku, u književnoj 2021. očekuju nas sjajne novosti, odlični naslovi i brojna iznenađenja. S tom nadom (i neskrivenim ponosom) najavljujemo prvi književni događaj godine; izdanje treće pjesničke zbirke Tihomira Dunđerovića “Drvolaši”. Dunđerovićevi “Drvolaši” nisu samo poetski par excellence, već i „premijerni“ naslov novopokrenute biblioteke Silentia u izdavačkoj djelatnosti Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo koja priprema i najavljuje nova i zanimljiva izdanja kao i brojne projekte.”

Riječi su ovo Anđelke Blažević, ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo povodom izdavanja knjige “Drvolaši” autora Tihomira Dunđerovića, prve knjige biblioteke Silentia.

Tihomir Dunđerović rođen je 7. rujna 1971. u Osijeku. Profesor je hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani knjižničar, radi u Osnovnoj školi Bilje u Bilju kao stručni suradnik knjižničar. Živi u Osijeku. Piše pjesme i književne kritike. Objavljivao je u časopisima Začinjavci, Aleph, Književna revija, Poezija, Quorum, Riječi, Zarez i Hombre. Za rukopis zbirke pjesama “Psiho, ptice (Božji prst)” dobio je nagradu na 15. pjesničkim susretima u Drenovcima. Objavio je knjige “Psiho, ptice”, Općinska narodna knjižnica Drenovci, Drenovci, 2005.; i “maja&vuneni”, Trag CRVENO – slobodni pokret, Zagreb, 2013. Za knjigu “maja&vuneni” dobio je nagradu Duhovno hrašće na 25. pjesničkim susretima u Drenovcima. Izlagao je skulpture, objekte i instalacije te izvodio performanse u Đakovu, Osijeku, Zagrebu i Novom Vinodolskom. Svirao je bubnjeve i udaraljke u grupama Perspektiva, 13. prase, Nova (Ars nova) i Kabir Bedi.

Može biti slika sljedećeg: snake i tekst

Drvolaši su njegova treća zbirka koja se naslovno i stilski bavi mitskim materijalom; zmijom koja, prema predaji, obitava u temeljima kuće te čuva i štiti njezine ukućane. Upravo su dom, identitet i obitelj motivske jezgre ovoga rukopisa u kojemu Dunđerović donosi reminiscencije na djetinjstvo, ritmizirane pripovjedne fragmente i jezične igre. Recenzenti su Drvolaše nazvali monolitnom zbirkom s okusom zemlje i nostalgije, a u grafičkoj obradi Hrvoja Duvnjaka zaživjela je kao dojmljivo i intrigantno izdanje koje pruža i gledateljski i čitateljski užitak.

Promocija knjige održat će se kada to dopusti epidemiološka situacija.

Igor Kretonić

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo

Foto: Facebook