Mjesecu hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenoga tradicionalno se priključila i Gradska knjižnica Đakovo. Organizirali su razne događaje, projekte, radionice, druženja i slično.

Posljednji u nizu događaja vezanih uz Mjesec hrvatske knjige su tri večernja druženja koja će se održati 8., 12. i 15. studenoga u Gradskoj knjižnici i u novootvorenom Stacionaru Gradske knjižnice u Selcima Đakovačkim.

Prvi od navedenih događaja održat će se već ovoga četvrtka u Gradskoj knjižnici Đakovo s početkom u 18:00 sati pod nazivom „Dobro došli u klub“. Književna je to večer koju organiziraju Gradska knjižnica i Klub pisaca amatera „Tinta“ čija je voditeljica Katarina Horvat. Kao gosti događaju će prisustvovati Zdravko Carević, poznati đakovački autor i pjesnik te glazbeni sastav „Cotyda“.

Drugi događaj održat će se u Stacionaru Gradske knjižnice u Selcima Đakovačkim. Ondje će predstavljanje svoje knjige „Svjedok jedan k’o nijedan“ imati poznati đakovački autor Dubravko Ferger. Knjiga je dio trilogije posvećene ljudima i događajima koji su obilježili autorovo odrastanje. Sastoji se od 34 zanimljive priče iz prošlosti autora. Predstavljanje knjige bit će održano u ponedjeljak 12. studenoga s početkom u 20:00 sati.

Zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige: “Večer s Enesom”

Događaj kojim će Gradska knjižnica zaključiti Mjesec hrvatske knjige održat će se 15. studenoga s početkom 19:00 sati pod nazivom „Večer s Enesom“. Tada će u goste doći poznati pjesnik i glumac Enes Kišević. Rođen je 1947. u Bosanskoj Krupi. Nakon gimnazije završene u Ključu dolazi u Zagreb, gdje 1971. diplomira glumu na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti. Po završetku Akademije ostvaruje zapažene uloge u brojnim kazališnim predstavama. Sudjeluje i u mnogim filmovima, televizijskim serijama te radijskim i televizijskim emisijama. Sve od objavljivanja prve zbirke poezije “Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled” (1974.) prepoznat je ne samo po uvjerljivom i nadahnutom govorenju poezije velikih svjetskih i domaćih autora nego i po interpretiranju vlastitih stihova. Tridesetak knjiga koje su slijedile učinilo ga je jednim od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika u svakom dijelu bivše države, ali i izvan nje. U protekla četiri desetljeća Enes Kišević osvajao je brojne književne nagrade. Do današnjeg dana zbirke su mu prodavane u nedostižnim nakladama. U svojoj bogatoj pjesničkoj karijeri surađivao je s najcjenjenijim slikarima i kompozitorima, a pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika te uvrštene u antologije.

Igor Kretonić