Ove su godine SDP-ovi vijećnici na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije predložili usvajanje rezolucije kojom bi se Osječko-baranjska županija proglasila mjestom sigurnim za žene, isto su predložili i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đakova.

Vezano na ovu temu, na našu adresu stigao je dopis kojeg potpisuje predsjednik đakovačkog SDP-a Danko Kočiš i koji možete pročitati u nastavku:

„Naime, radi se o rezoluciji koja počiva na jednoj od temeljnih vrijednosti Europske unije – ravnopravnosti žena i muškaraca, odnosno koja se temelji na desetak povelja i konvencija UN-a i Europske unije i obvezuje jedinice lokalne i područne samouprave na aktivno provođenje javnih politika koje ženama jamče sigurnost i zaštitu od rodno uvjetovanog nasilja. To podrazumijeva različite aktivnosti poput osnaživanja djevojčica, djevojaka i žena, osiguranje pristupa zaštiti za žrtve nasilja, ali i uklanjanje rodnih stereotipa prisutnih u javnom prostoru kroz sustavnu edukaciju od rane dobi. Jamac provedbe tih aktivnosti rodno je osjetljivi proračun i, prije svega, politička volja koju očekujemo od lokalnih vlasti u gradu i županiji.

Usvajanje ove povelje odraz je odgovornosti lokalne sredine u ustrajnoj borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja s ciljem postizanja stvarne jednakosti. Valja još jednom podsjetiti na neumoljivu statistiku koja kaže da je svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje, svaka druga spolno je uznemiravana, svaka druga doživjela je online nasilje, a svaka dvadeseta preživjela je silovanje. U posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena, samo prošle godine njih 13. U 12 od 13 slučajeva ubojice su bile osobe bliske žrtvama, supružnici, izvanbračni partneri ili bivši partneri. Tijekom 2023. godine ubijeno je 7 žena.

Zato još jednom pozivamo vladajuće u gradu i županiji da naprave ovaj značajan korak u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja i pruže sigurno okruženje žrtvama nasilja koje ne smiju ostati same, marginalizirane i nezbrinute. Neke županije, gradovi i općine u Hrvatskoj već su to učinili, poput Zagreba, Rijeke, Cresa, Trogira, Varaždina, Starih Mikanovaca, Stubičkih toplica, Krapinsko-zagorske županije i dr.

Želimo da naš grad i naša županija budu mjesta sigurna za žene.“

Izvor|Foto: SDP Đakovo