Četiri je sata, izuzme li se 20 minuta stanke, trajala sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su dva najčešće spominjana termina bila – proračun i kredit. S 12 glasova “za”, tri suzdržana i jednim “protiv” vijećnici su prihvatili izvješće o izvršenju proračuna za 2018., kao i već drugi rebalans gradskoga proračuna u 2019., kojim je temeljni fiskalni dokument Grada, zbog promjena pojedinih programa i aktivnosti, uvećan za 3,6 milijuna kuna – sa 142,2 na 145,8 milijuna kuna. Ipak, najžučnija se rasprava vodila oko refinanciranja postojeće obveze od devet milijuna kuna u Addiko banci iz kredita kojim se Grad zadužio 2010., a koji je aktualna vlast odlučila “pokriti” novim zaduženjem u Zagrebačkoj banci za 1,2 milijuna eura s kamatnom stopom od 1,3 posto, koja ća zamijeniti dosadašnju, za tri i pol puta veću. Projekcije su potvrdile da će se ovakvim potezom u gradskoj blagajni uštedjeti 400.000 kuna.

Gradonačelnikov zamjenik Antun Galić uvodno je podsjetio kako je Grad prije javnog poziva, kojim je za kreditora izabrana Zagrebačka banka, zatražio neobvezujuće ponude više poslovnih banaka, čime se željelo provjeriti stanje na financijskome tržištu. Kada je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa preporučilo da gradonačelnik Mandarić, kao bivši zaposlenik Zagrebačke banke, ne sudjeluje u procesu, već za to ovlasti svoga zamjenika, Galić je i službeno pribavio ponude.

Refinanciranje kredita ponudile četiri banke

Addiko bank, Privredna banka, Hrvatska poštanska banka te Zagrebačka banka odazvale su se javnom pozivu. – Ponuda je Adikko banke ocijenjena kao nepotpuna i preostale su tri razmotrene. Najpovoljnije je uvjete s najnižom stopom u eurima uz rok otplate od 54 mjeseca, i otplatnim planom za kvartalno plaćanje, ponudila Zagrebačka banka u koju je Grad prenio i platni promet, objasnio je Galić.

Sumnje u transparentnost postupka iskazao je u ime vijećničkog kluba Srcem za Đakovo Zoran Vinković, rekavši da je cijeli materijal s ponudama preostalih banaka trebao biti predočen vijećnicima. – Čak i ako je to bila najpovoljnija ponuda, kada se već “mora” ići u reprogramiranje kredita, iako bi svrsishodnija bila otplata u cijelosti, predlažem da se prijedlog povuče i onda raspiše javni natječaj. Bez politike i zbog čistih ekonomskih razloga – da se skine veo tajnosti s izbora banke, kazao je Vinković. U proračunu, čulo se nekoliko puta, postoji 30 milijuna kuna “viška”, što Gradu daje dobru financijsku poziciju, pa je jedna od razmatranih mogućnosti bilo jednokratno zatvaranje kredita. Od toga se odustalo, pojasnio je gradonačelnikov zamjenik Galić, zbog neophodnog udjela Grada u projektima Intervencijskog plana, zbog čega su ta sredstva sačuvana.

Kretanje kamatne stope u jednome smjeru

Goran Soldo uočio je u ugovoru o novom kreditiranju da kretanje kamatne stope, po uvjetima banke, diktira EURIBOR, što je, ocjenjuje, nepovoljno za Grad kada je EURIBOR negativan. – Ovo je “caka” kojom banke vješto iskazuju kamatnu stopu i ne daju smanjenje kamate ako je EURIBOR ispod nule, kao sada. Ako on zamjetnije ode u plus, kamate rastu… U našem je slučaju kretanje jednosmjerno, nepovoljno u situaciji rasta EURIBOR-a, pa to treba ispraviti ili izbaciti ovaj članak, predložio je Soldo. Referirao se i na obvezu zadržavanja poslovnoga računa Grada Đakova u Zagrebačkoj banci do otplate kredita u rujnu 2023., ocijenivši to “vezanje” neprihvatljivim.

– Ne radi se ni o kakvom kriminalu ili zoni sumraka. Svakom sam vijećniku osobno voljan pokazati sve ponude banaka, da se vidi koliko je odabrana banka bila povoljnija u odnosu na druge i koliko nam je platni promet jeftiniji u novoodabranoj banci, odgovorio je Galić, podvlačeći kako Grad nije morao provoditi javnu nabavu pri izboru poslovne banke s najboljom kreditnom ponudom, jer su Zakonom o javnoj nabavi krediti i zajmovi izuzeti od te obveze.

Danijel Geošić, foto: ilustracija