Iako je proračunska godina tek počela, Gradsko je vijeće proračun za 2019. rebalansom povećalo za 9,5 milijuna kuna; s 132,7 na 142,2 milijuna kuna. Promjena, istovjetna u prihodima i rashodima, odnosi se na novo kreditno zaduženje kojim će se refinancirati postojeći gradski kredit iz 2010. s vrlo nepovoljnim uvjetima otplate. – Radi se o kreditu od 17,9 milijuna kuna, za koji je Grad Đakovo dobio suglasnost Vlade. Do kraja otplate ostalo je još nešto manje od pet godina, ali ostala je i velika kamatna stopa, dok su u međuvremenu kamatne stope na financijskome tržištu znatno pale. Ako ostanemo u ovom kreditu, samo za kamate platili bismo milijun kuna, rekao je gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ).

Grad se, obrazložio je, prvo obratio Addiko banci, kod koje je taj kredit i realiziran, no aranžman je s tom bankom, uz povoljnije uvjete otplate, otpao. Novo zaduženje s kamatnom stopom od 1,5 posto, pribroji li se tomu trošak zatvaranja od 3 posto od iznosa preostale glavnice, Gradu donosi uštedu od 420.000 kuna, navodi Mandarić, što je dovoljan razlog da se pristupi refinanciranju.

– Zašto se ide u refinanciranje duga, umjesto u jednokratno zatvaranje kredita, kojim bismo ostvarili uštedu od 700 do 800 tisuća kuna, kad već planiramo proračunski suficit i narednih godina, a imamo 30 milijuna kuna na računu?! Tako ne bismo plaćali nikakve kamate, konstatirao je vijećnik kluba Srcem za Đakovo Goran Soldo (HSS), izražavajući načelno podršku ovom prijedlogu. – Legitimno je razmišljanje da se kredit otplati odjednom, premda bi to bio jednokratni proračunski odljev. Spremamo se, međutim, za projekte Intervencijskog plana koji zahtijevaju sufinanciranja, pa je bolje malo se strpjeti i iskoristiti taj novac za nove projekte, odgovorio je gradonačelnik Mandarić.

Da je na gradskome žiro računu ovog trenutka 30 milijuna i 200.000 kuna potvrdio je i pročelnik Upravnoga odjela za financije Slavko Troha, odgovarajući na pitanje vijećnice Ankice Mandić (HNS).

Sanja Bježančević, SDP:
Svaka je ušteda za Grad dobra, bez obzira bila 100 ili 400 tisuća kuna – i zato pozdravljam ovaj rebalans. Nijedan građanin ne bi trebao ispaštati zbog loših kredita jer nitko činjenicom da je nekoga birao nije birao sve ono što se nakon toga događalo.

Daljnja rasprava otkrila je kako kreditna sredstva nisu potrošena za tada prikazane namjene, za koje ga je Vlada odobrila. Grad je, nakon 2011. provedene revizije i pokrenutog prekršajnog sudskog postupka, rekao je gradonačelnikov zamjenik Antun Galić (HDZ), 2014. po pravomoćnoj presudi platio 60.000 kuna kazne, a tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković 10.000 kuna. Osim što je utvrđena nenamjenska potrošnja, Grad Đakovo sankcioniran je i za do 2011. godine 11 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, otkrio je Galić. Prozivan više puta, Vinković nije bio na u četvrtak održanoj sjednici Vijeća, na kojoj je prijedlog rebalansa proračuna za 2019. na koncu usvojen s 15 ruku “za” i četiri suzdržana glasa.

50.000 eura sjelo na ime Jade Lauren Yates

U sklopu rasprave o proračunu nije izbjegnuto pitanje računalne prijevare u ljeto 2018., kojom je John Smith došao do 50.000 eura gradskog novca. Gradonačelnik Mandarić prokomentirao je kratko kako policijska istraga još traje i da nema novih saznanja. Međutim, novost koja je vijećnicima stigla uoči sjednice, kao pisani odgovor na jedno od pitanja sa sjednice 18. prosinca, jest da je taj novac “sjeo” na ime Jade Lauren Yates. Sredstva nisu knjižena ni na jednoj rashodnoj strani, ni na jednoj poziciji proračuna, nego kao ostala potraživanja – računalna prijevara.

Mimoza – bomba za proračun ili sudbina u našim rukama?

Na dnevnom je redu, među ostalim točkama, bila i poslovna zgrada bivše Đakovštine, koju država daruje Gradu, o čemu su ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Marin Mandarić potpisali ugovor za nedavnog ministrova boravka u Osijeku. Posljednji put procijenjeno 2011. godine na 24,3 milijuna kuna, nekada sa svojih 8.300 kvadrata te stilom gradnje impresivno, a danas opasno i derutno zdanje “duhova” svakim spomenom izaziva prijepore u đakovačkoj javnosti, pa tako i u vijećničkim klupama. – Nakon dugogodišnje trakavice Mimozi prelazi u ruke Grada Đakova. U javnom se prostoru bruji i šire netočne informacije; kao da će Grad platiti državi 24 milijuna kuna za tu zgradu ili državi oprostiti neka potraživanja. No, Grad nema niti što platiti, niti što oprostiti državi!, istaknuo je Mandarić.

– Mimozi curi krov i upitna je statika objekta. Što ćemo s njom i je li Mimoza tempirana bomba za gradski proračun?! Nitko nije protiv dara, ali kakav dar?, kazala je Ankica Mandić (HNS), sugerirajući da se ipak ništa ne odlučuje dok se ne provjeri u kakvom je stanju i odluči o konačnoj sudbini objekta. Sličnoga je razmišljanja i Goran Soldo. Misli kako je Grad od srpnja 2018., kada je Vlada Mimozu odlučila vratiti Đakovu, imao vremena i financijski kapacitet sam napraviti procjenu objekta te odrediti njegovu namjenu, a onda to i unijeti u Ugovor o darovanju. – Danas se Mimoza “daruje” Đakovu u derutnom obliku. U troškove obnove Mimoze trebala je zato biti uključena i država, što je Grad mogao politički izlobirati i ugraditi u ugovor, poručio je Soldo.

Pavo Cindrić, predsjednik Gradskog vijeća (HDZ):
Strah je od crnih scenarija, ako ne ispunimo uvjete iz ugovora s državom, neopravdan. Na zemljišnoknjiškom izvatku nema nikakvih upisanih tereta. Zar će država, koja daje milijunska jamstva brodogradilištima, uskratiti suglasnost za bilo kakve zahvate ili opterećenja te nekretnine?!

Svjestan da Grad preuzima odgovornost za problem za koji njegovi građani nisu krivi, i koji iziskuje vrijeme, energiju i novac, gradonačelnik je Mandarić Mimozu ilustrirao kao “horor” u gradu, koji nitko neće riješiti umjesto samih Đakovčana. – U Zagrebu pojma nemaju o ovoj zgradi – 250 kilometara od metropole i 500 metara od centra Đakova, i ne zanima ih! Ne obećajem ni rokove ni namjene, ali Mimozu uzimamo u svoje ruke. Prvo ćemo zabraniti pristup objektu i cijeli taj prostor ograditi, grubo je počistiti, procijeniti vrijednost i stanje zgrade i tek tada planirati što ćemo s njom, jasan je bio Mandarić, dodavši da je vlasnički list ove gigantice “čist” i bez ikakvog tereta.

Dok se u SDP-u slažu da problem Mimoze treba riješiti samo Đakovo, zadovoljni što će Mimoza ponovno imati uporabnu funkciju i zadovoljiti javne i društvene potrebe grada, Most tvrdi da je Mimoza u prvom redu sigurnosno, a ne funkcionalno pitanje. Potpredsjednik Vijeća Robert Majstorović mišljenja je da je Mimoza savršena kulisa za priču o Đakovu koje je u proteklih 20 godina “padalo” gospodarski i demografski, ali i “odraz dosadašnje političke scene u Đakovu, koja je bila potpuno nesposobna nametnuti se županijskim i državnim strukturama te potaknuti rješavanje sudbine Mimoze”. – Dobili smo mandat riješiti teška pitanja. Da je Mimoza lako pitanje, riješio bi ga Zoran Vinković, apostrofirao je Majstorović. Većinom glasova Vijeće je potom prihvatilo “poklon” države Gradu Đakovu.

Danijel Geošić, foto: Grad Đakovo