Jučer je u dvorani DVD-a Đakovo održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Đakova na kojoj je između ostaloga usvojen Zaključak o prihvaćanju Programa i financijskog plana 57. Đakovačkih vezova.

Ovogodišnji Đakovački vezovi održat će se u organizaciji Grada Đakova kao glavnog organizatora i Turističke zajednice Grada Đakova kao suorganizatora, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske. Trajat će od 21. lipnja do 9. srpnja, generalni sponzor bit će im Osječka pivovara, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Sjeverna Makedonija.

Ovogodišnji će Vezovi započeti 23. Ivanjskim kresovima u Strossmayerovom parku, a zatim slijede Dani otvorenih vinskih programa Đakovačkog vinogorja i 36. Bonavita u Trnavi na kojoj će nastupiti Pozitiv i Cecilija Rudić.

Zatim slijede pučko crkveno pjevanje, promocija te izložba dječjih literarnih i likovnih radova, izložba “Molovanje i farbanje – prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila”, koncert “10 godina ŽPS Skladovke”…

U petak 30. lipnja započinje koncertni program iza Male crkve, a isti vikend rezerviran je za Male vezove nakon kojih će u nedjelju nastupiti Mia Dimšić i Slavonia Band.

Od 3. do 6. srpnja na rasporedu je Gastrofest, popraćen svakodnevnim koncertima iza Male crkve, dok će se na Strossmayerovom trgu održati folklorna manifestacija “Slavonija u pjesmi i plesu”.

Ispred katedrale nas u petak 7. srpnja očekuje program svečanog otvaranja 57. Đakovačkih vezova pod nazivom “Svi se momci oženiše…”, scenarista Mirka Ćurića i redatelja Darka Milasa.

Subota i nedjelja donose nam finale, predstavljanje zemlje partnera, program na Ergeli, razne smotre folklora, svečanu povorku i program “Slavonijo, zemljo plemenita”.

Planirani troškovi ovogodišnjih Đakovačkih vezova iznose 444.000,00 eura/3.345.318,00 kn.

Igor Kretonić
Foto: Marko Milas