Gradsko je vijeće sinoć nakon dvosatne rasprave donijelo proračun za 2019. godinu “težak” 132,7 milijuna kuna! Ruku za proračun diglo je 13 vijećnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Prethodilo je tomu sat vremena predstavljanja raspodjele sredstava ovog temeljnoga fiskalnoga dokumenta za Grad Đakovo po njegovim resorima i ustanovama, uz usvajanje rebalansa proračuna za 2018., koji je s planiranih 95,6 povećan na 98 milijuna kuna. Gotovo polovicu novog proračuna sa 66 milijuna kuna nosi Upravni odjel za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje s ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju cesta, nogostupa i javne rasvjete u gradu i prigradskim naseljima, komunalno gospodarstvo i okoliš, ali i s 1,2 milijuna kuna za javne radove. Upravni je odjel za društvene djelatnosti dobio 36 milijuna kuna za sport, obrazovanje, socijalnu skrb, zdravstvo i kulturne ustanove, pri čemu su oporbi zapeli za oko zamjetno povećani rashodi Centra za kulturu, koji se odnose na više sadržaja i plaće zaposlenih. Za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam izdvojeno je 13,5 milijuna kuna. Postoji i proračunski višak od 30 milijuna kuna koji će se prenijeti u 2019., unatoč tome što je Grad aferom “John Smith” ljetos ostao bez 50.000 eura.

U novoj će godini porasti plaće gradskim službenicima i zaposlenicima triju gradskih ustanova, nakon što im je u dva navrata, 2009. i 2013., smanjena osnovica za obračun osobnog dohotka, koja se sada vraća na 1.920 kuna, odnosno povećava za pet posto, rekao je gradonačelnik Marin Mandarić, za što je u proračunu planirano do 700.000 kuna.

Vinković i Soldo za veću naknadu za bebe i ukidanje prireza

– Proračunima za 2018. i 2019. nastavljaju se projekti koje je započela moja vlast i to je ono pozitivno, kazao je u ime Kluba vijećnika koalicije Srcem za Đakovo Zoran Vinković, obrazloživši da je podrška njegova kluba predloženom proračunu uvjetovana usvajanjem dvaju oporbenih amandmana; povećanju potpora za roditelje novorođene djece i ukidanju 10% prireza, uvedenog u vrijeme dok je on vodio Grad. Zamjerio je vladajućima izdvajanje pola milijuna kuna za projekt Grad skulpture, najvećim dijelom za intelektualne usluge. – Ovaj je proračun “sklepan” u zadnji čas, u predbožićno vrijeme, i dokaz je “šlamperaja” jer rebalans nije adekvatno planiran; 13 dana prije Nove godine ne znamo hoćemo li ovu godinu završiti s 85 ili 98 milijuna kuna, nadovezao se Goran Soldo iz Vinkovićeva kluba.

Gradonačelniku spočitava nova zapošljavanja u gradskim službama, upozoravajući na paradoks rasta administracije uslijed iseljavanja i pada broja stanovnika, što nije, kako je rekao, zdravo ekonomski opravdano. S 30 milijuna kuna, složili su se Vinković i Soldo, treba sanirati kredit za koji Grad ima vrlo nepovoljne uvjete. Soldo je primijetio i kako je proračun u sferi izgradnje komunalne infrastrukture u 2018. realiziran sa svega 80%, a “žulja” ga i 2,7 milijuna u troškovniku Đakovačkih vezova.

Višak od 30 milijuna kuna za učešće u intervencijskom planu

– Primjedba o nedovoljnoj izvršenosti u komunalnom dijelu stoji. Želimo što veći stupanj ostvarivosti proračuna i zato moramo dati još gasa. Više gasa znači više goriva i veću potrošnju, a to može iznijeti samo više ljudi, odgovorio je slikovito gradonačelnik Mandarić, komentirajući ujedno opozicijske opaske o zapošljavanju. – Svjesni smo da je 4,5% kamate na kreditnu obvezu Grada previše. Zato početkom iduće godine namjeravamo refinancirati taj kredit ili zatražiti od poslovne banke smanjenje kamate na prihvatljivu razinu, nastavio je Mandarić. Sredstva koja su višak mogu se vrlo brzo potrošiti na kredit, ali pametnije ih je čuvati za korisničko učešće u intervencijskom planu (koji Đakovu nudi mogućnost iskorištavanja 12 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, op.a.), sažima gradonačelnik. O skulpturama je kazao kako ih Grad planira otkupljivati od autora i postaviti u javnome prostoru, dok vezovske troškove podižu ulaganja u reklamu, prikladniju prehranu za sudionike te troškovi smještaja predstavnika zemlje partnera i televizijske ekipe.

Gradonačelnik Mandarić: Proračun je odraz politike

Na prijedlog proračuna za 2019. osvrnuo se i vijećnik SDP-a Danko Kočiš. – Ne vidi se nijedan kapitalni projekt koji će zadržati ljude u ovome gradu i kojim će se raditi na poboljšanju kvalitete života. Trebaju nam sredstva europskih fondova jer je 80% proračuna obično komunalno “šišanje trave”, a ne put naprijed, komentirao je Kočiš, prisjetivši se čak Strossmayera i njegova vizionarskog pothvata gradnjom katedrale u selu na rubu Austro-Ugarske. – Proračun trebamo gledati u ukupnosti. Grad mora brinuti o komunalnim, socijalnim i razvojnim problemima, uređenju okoliša i grada, kulturi i mjerama za gospodarstvo. Ipak, proračun je i odraz politike, racionalno je zaključio gradonačelnik Mandarić na koncu rasprave, spomenuvši kako se razmišlja o korekcijama prireza.

Mišljenja da se interpretacijama oporbe podcjenjuje dio proračuna koji se odnosi na kulturu, krajem sjednice za govornicu je stao i zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Za sve je tri gradske ustanove u 2019. godini predviđeno 6,5 milijuna kuna, no, dodao je, tendencija je da to ubuduće bude i dvostruko više! – Razvoj nisu samo kapitalni projekti. Pogledajmo samo projekt Centra izvrsnosti. To je “veliki” projekt od 50.000 kuna, pokušaj da se potaknu daroviti učenici koji će sutra biti razvojni potencijal. Pokazala je to i gradonačelnikova gesta kojom je za svjetski uspjeh nagradio mlade robotičarke. Jedan je tako malen projekt važan projekt. I zato budite suzdržani oko politiziranja i banaliziranja svega što ljudi rade, bio je rezolutan Francem.

Amandmani su koalicije Srcem za Đakovo, koje je predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić dao na glasovanje neposredno prije izjašnjavanja o proračunu, odbijeni. Sinoćnja je sjednica Vijeća trajala maratonskih pet sati, a vijećnici su razmotrili i niz drugih točaka iz svoje nadležnosti.

Danijel Geošić