Potpisivanjem ugovora ukupne vrijednosti 115.659,00 eura s 55 korisnika (39 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, pet obrta, dva trgovačka društava, pet jedinica lokalne samouprave, dva fakulteta, jedna turistička zajednica i jedna zadruga) Osječko-baranjska županija je danas nastavila uspješno provođenje višegodišnjeg projekta dodjele potpora poljoprivrednicima sa svog područja. Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić potpisao je tri ugovora čija ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 20 tisuća eura. Za sudjelovanje na 40. festivalu u Luxemburgu Gradu je odobrena potpora u iznosu od 1.354,00 eura, potom za sudjelovanje na Međunarodnom sajmu Viroexpo 2023. godine, 1.300,00 eura, te za uređenje ruralne infrastrukture, izgradnju otresnice u naselju Budrovci 17.290,00 eura.

– Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Program i Odluku o mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju kojom su uređeni uvjeti, način i postupak odobravanja potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na svom području. Ove godine javni pozivi su objavljeni 1. ožujka i traju do 15. studenoga, osim poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 1. prosinca 2023. godine ili do iskorištenja sredstava. U Proračunu Županije za dodjelu tih potpora planirano je ukupno 436.600,00 eura, s tim da danas potpisujemo ugovore s 55 korisnika, a vrijednost tih potpora je 115.659,00 eura. Preostali iznos potpora bit će dodijeljen u narednom razdoblju prema rezultatima natječaja – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana.

Naglasio je kako postoji veliki interes poljoprivrednika za županijske potpore te izrazio zadovoljstvo što je među njima puno mladih poljoprivrednika, čime se potvrđuje da ostaju u svojim domovima i bave se ovom djelatnosti.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić ističe da je riječ o 13 mjera potpora koje dodjeljuje Županija sukladno pravilima europske politike prema poljoprivredi i ruralnom razvoju. Osim navedenih, Županija u području poljoprivrede i ruralnog razvoja odobrava i dvije vrste potpora u projektu Pametnih sela te pet u području lovstva.

– Povećali smo intenzitet potpora za mlade i ekološke poljoprivrednike, a posebnu pozornost smo posvetili prerađivačima koji stvaraju dodatnu vrijednost. Ovo nisu potpore za velike sustave nego za proizvođače kako bi im pomogli i zadržali ih na tim prostorima, kazao je pročelnik. Procedura odobravanja potpora je jednostavna, a njihov intenzitet je različit i kreće se od 50% do 80%. Visina potpora je do 6.636,14 eura i ovisi o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova s tim da mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama potpora imaju povećan iznos i intenzitet potpore. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50% prihvatljivih troškova.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo