STATISTIKA JESENSKOGA DIJELA NK HAJDUK ŠIROKO POLJE

Nogometaši Hajduka iz Širokoga Polja ostvarili su uspjeh plasiravši se, nakon jesenskoga dijela prvenstva, na drugo mjesto s tri boda zaostatka za vodećom Slavonijom. No, Širokopoljci su u prvom dijelu ostvarivali pobjede, ali nisu bili zadovoljni igrom i pobjedama koje su manje-više završavale s minimalnim rezultatima. Uprava kluba na čelu s predsjednikom Perom Dusparom postavila je visoke ciljeve s obzirom na pojedinačnu kvalitetu. Uz već dvije godine najboljega strijelca lige, Stjepana Gurdona, klub su u veznom i napadačkom dijelu pojačali Stjepan Šarić i Mateo Drmić koji su opravdali svoj dolazak. Iskusnu okosnicu momčadi činili su kapetan Mario Ivić koji se prometnuo u jednoga od najboljih golmana lige, često braneći nemoguće situacije. Uz njega, obrambeni red činili su iskusni Nikola Blažević (koji se potvrdio i kao vrsni strijelac), Borna Blažeković, Antonio Mišetić i Marko Ljubić koji su odigrali i najveći broj minuta. U veznom redu važnu ulogu igrali su: Ivan Ognjenović, Ivan Bošković, Matej Rudnički, Stjepan Đambić i Kristijan Džambić. Nakon kratke epizode u Torpedu, Hajduku se pridružio i Antonio Labak koji je u završnici jesenskoga dijela odigrao sve minute i postigao jedan pogodak. To je ujedno i okosnica koju je koristio trener Stipo Šušak zajedno sa svojim pomoćnikom Srećkom Milićem.

Nakon prvoga kola u kojemu su bili slobodni, uslijedila je prva pobjeda protiv Omladinca iz Đakovačkih Selaca. Širokopoljci su se dugo mučili na gostovanju u Viškovcima, ali to gostovanje riješeno je prema zacrtanom planu. Prvi značajniji ispit bio je protiv Slavonije iz Budrovaca koja ove godine iskazuje najviše ambicije. U tvrdoj i muškoj igri nije bilo golova sve do same završnice. Tada je, točnije u 82. minuti Hajduk iz kaznenoga udaraca došao u vodstvo, a ta situacija donijela je niz napetosti do kraja utakmice. Gosti su u 88. minuti izjednačili, ali situacija oko jedanaesterca uzrokovala je isključenje gostujućega Željka Kladarića i niz prepucavanja, kako među igračima tako i među publikom. Ipak, prema prikazanoj igri podjela bodova najrealniji je ishod.

Nakon te utakmice uslijedile su dvije minimalne pobjede: u ne baš dojmljivoj igri bodovi su doneseni iz Trnave, a na domaćem terenu, golom u drugom poluvremenu, Hajduk je uspio svladati odlične Gašinčane koji su tijekom prvoga poluvremena imali dominaciju.

I tada je uslijedio šokantni poraz u Mandićevcu gdje nogometaši Hajduka nisu iskoristili kazneni udarac, tako da su se morali pomiriti s gubitkom bodova.

Nakon toga, uslijedile su dvije uvjerljive pobjede: u Preslatincima protiv momčadi koja je dotada upisala sve poraze te na domaćem terenu stradala je Šokadija iz Strizivojne. I u zaostaloj utakmici protiv Poleta iz Semeljaca, Širokopoljci su bili uvjerljivi čime su uhvatili priključak sa samim vrhom (Slavonija, Polet, Dračice).

Hajduk će još dugo žaliti za dva propuštena boda na gostovanju u Đakovu. Protiv Dračičana u ranoj fazi utakmice vodili su s 2:0 što je bio i rezultat prvoga poluvremena. Međutim, u nastavku utakmice Dračice su stigle do izjednačenja da bi u završnici gosti ponovo poveli 3:2. U sudačkoj nadoknadi Dračice su se spasile poraza, ali ne možemo se oteti dojmu da je Hajduk bio bliži pobjedi.

Protiv Forkuševčana nije bilo problema, ali problemi su se javili u Koritni. Doduše, bodovi su osvojeni, ali na poprilično šokantan način. Naime, nakon vodstva od 2:1 u posljednjim trenutcima utakmice, Sloga je imala kazneni udarac. Golman Mario Ivić obranio je prvi udarac Marka Bjelobrka, a nakon toga i drugi čime se golman prometnuo u junaka utakmice.

Uslijedila je rutinska pobjeda protiv Gorjanaca, a u posljednjem kolu u Kondriću Hajduk je potvrdio naslov viceprvaka jesenskoga dijela. U prvih 45 minuta nije bilo golova, a tada su proradili Hajdukovi napadači koji su postigli četiri pogotka za konačnu pobjedu.

Stjepan Gurdon prvi topnik, Hajduk fair-play momčad

Hajduk je u 14 utakmica postigao 41 pogodak ili gotovo tri po utakmici. Ponovo je najbolji strijelac Stjepan Gurdon s deset pogodaka, a odličnu polusezonu odigrao je i Mateo Drmić, strijelac sedam pogodaka. Odličnu formu, iako nije klasični napadač, pokazao je i Nikola Blažević koji je također postigao sedam pogodaka. Pet puta se u listu strijelaca upisao i Stjepan Đambić.

Širokopoljci se mogu pohvaliti u još jednoj kategoriji – onoj fair-playa. U 14 utakmica dobili su samo 17 žutih i jedan crveni karton. To je ujedno i razloga zašto je okosnica momčadi, čak deset igrača, odigrala najveći dio minutaže. Dvojica igrača, Mario Ivić i Marko Ljubić, odigrali su svih 1260 minuta.

Izvor: Miro Šola