U spomen na 23. prosinca 1989. i osnutak HDZ-a za bivšu Općinu Đakovo, sinoć je u Đakovu obilježena 34. obljetnica osnutka stranke.

Okupljeni su se prisjetili događanja sa samih početaka stvaranje neovisne Republike Hrvatske, sudionika koji su se tih dana hrabro stavili u funkciju ostvarenja tisućljetnog sna, obnovu Hrvatske državnosti.

Uz domaćina, predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Đakovo te gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića obljetnici su prisustvovali Vladimir Šeks, počasni građanin Grada Đakova i predsjednik nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman; Dubravko Kučinac, tajnik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića; Goran Ivanović, saborski zastupnik; Krešo Kurtović, tajnik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Osječko-baranjske županije; Darko Vrtarić, potpredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Osječko-baranjske županije te brojni drugi gosti.

Domaćin, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Đakovo Marin Mandarić, na početku se zahvalio svima onima koji su osnivali stranku 1989. i 1990. godine, te naglasio kako HDZ-u snagu upravo daje spoj mladosti i iskustva. U svom obraćanju osvrnuo se na “super izbornu” godinu koja nam prethodi te izrazio vjeru i nadu uspješan rezultat HDZ-a. Spomenuo je, stabilnost u županiji i stabilnost u Gradskom vijeću Grada Đakova te napomenuo kako je nedavno donesen rekordni Proračun Grada Đakova. Svim okupljenima prenio je pozdrave ministra obrane Ivana Anušića.

Darko Vrtarić, potpredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Osječko-baranjske županije, kratko je podsjetio na samo osnivanje HDZ-a, nazvavši to svitanjem hrvatske države. Spomenuo je kako je Đakovo, sa svojom općinom, treći u Hrvatskoj dobio ogranak HDZ-a. Za Zajednicu utemeljitelja HDZ-a rekao je kako će u svim nadolazećim izborima biti na raspolaganju stranci.

Nakon Darka Vrtarića, prisutnima se obratio saborski zastupnik Goran Ivanović, koji se na početku zahvalio utemeljiteljima. U svom obraćanju podsjetio je da nije sve počelo s trenutnim kadrom, nego je netko morao zacrtati put, a upravo su to utemeljitelji stranke. Složio se s tvrdnjama Marina Mandarića, kako je Osječko-baranjska županija bila županija slučaj, a sada se razvija u pravom smjeru. Podsjetio je na uspjehe Vlade Andreja Plenkovića i rekao kako je njihova zadaća ostvariti pobjedu na nadolazećim izborima.

Dubravko Kučinac, tajnik županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, obratio se sljedeći, naglasivši kako HDZ čuva ovu državu te pozvao sve da budu hrabri kao što su bili osnivači. Također je upozorio na nadolazeće izbore, rekavši da bi svi osim HDZ-a unazadili državu.

Posljednji je govorio Vladimir Šeks, počasni građanin Grada Đakova i predsjednik nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Podsjetio je na prve dane HDZ-a te podsjetio koliko je to opasno vrijeme bilo i kako su ih nazivali “strankom opasnih namjera”. Nakon toga prisjetio se vladavine HDZ-a u modernoj Hrvatskoj i naglasio kako ih mnogi napadaju, ali će se oni uspješno oduprijeti.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo