Božidar Gregić iz Gorjana, branitelj koji je sa skupinom dragovoljaca u rujnu 1991. otišao braniti Vukovar, najnoviji je gost  podcasta ‘Gdje si bio ’91?’ koji potpisuje Zagrepčanin Borna Marinić.

Nakon odlaska iz JNA i seoskih straža u rodnim Gorjanima kraj Đakova Božidar Gregić je sa skupinom dragovoljaca đakovačkog kraja koncem rujna ’91. otišao za Vukovar.

Kukuruznim putem došli su u Lužac odakle je skupina u kojoj je bio Gregić raspoređena u obranu Budžaka. Na to istureno naselje preko puta kojeg se nalazila šuma Đergaj neprijatelj je napadao žestoko, a najžešće 16. listopada kada je Božidar teško ranjen dok je spašavao ranjenog suborca. Iz vukovarske bolnice i pakla Vukovara izvukao se konvojem Liječnika bez granica.

Nakon oporavka Božidar se vraća na prvu crtu, a u proljeće 1992. odlazi u Bosansku Posavinu. Ondje prolazi terene na derventskom, odžačkom i brodskom području. U Posavini Božidar ostaje sve do njezina pada u listopadu ’92. godine čime se njegov ratni put privodi kraju.

Snimanje ovog podcasta financijski je pomogla Općina Gorjani na čelu s načelnikom Ivanom Lovićem, a cijeli podcast možete pogledati ovdje:

Igor Kretonić
Foto: YouTube screenshot