Prije 27 godina, davne 1993. godine, otvoren je hotel Blaža u Đakovu kao prvi đakovački i slavonski hotel koji je zadovoljio visoki standard kvalitete od tri zvjezdice. Četiri godine prije otvoren je novi bazen koji je zajedno s hotelom činio atrakciju čija je priča potrajala do današnjih dana.

Kako piše Glas Slavonije, Hotel Blaža bio je sastavni ponuditelj ugostiteljskih ponuda brojnim kupačima bazena, dom raznim događajima i skupovima, u njemu su se održavali svatovi, a u njegovom podrumu jedno vrijeme radila je i diskoteka.

Nakon 27 godina Blažu možemo zaboraviti u izdanju u kojemu je poznata te ona postaje dom za starije.

Na upite zašto se hotel pretvorio u starački dom, Marko Spajić, vlasnik hotela odgovorio je kako je Đakovo grad gdje se većina toga odvija u šatoru i kako gradu nije potreban ovakav hotel te kako su na žalost budućnost starački domovi.

Iza pretvaranja hotela u dom za starije stoji privatna inicijativa, ali ustanova je sve s više od 20 smještajnih jedinica i podliježe Zakonu o ustanovama i Zakonu o socijalnoj skrbi.

U početku će dom imati smještajnih jedinica za 50 ljudi, što bi kasnije trebalo narasti na 80. Postojeće sobe s kupaonicama, koje su nedavno obnavljane, ne zahtijevaju veće zahvate. Dosadašnja desna dvorana u prizemlju bit će za smještaj za 30 nepokretnih korisnika, a lijeva sala buduća je blagovaonica. Dom bi trebao biti otvoren u studenome i prema tvrdnjama Spajića pružat će svakom korisniku pet puta više mjesta nego što to Zakon nalaže, jer želi napraviti dom dostojan čovjeku.

Dom će otvoriti novih 20 radnih mjesta u Đakovu, a u budućnosti ta brojka bi se trebala penjati do 30.

Osoblje doma bit će stručno, a kako kaže Spajić, uskoro će se raspisati natječaj za njihovo zapošljavanje.

Igor Kretonić

Izvor: Glas Slavonije

Foto: Hotel Blaža