Sve veći broj Hrvata u Dublinu doveo je do toga da se ustroji Hrvatska katolička misija Dublin, kojom danas uspješno upravlja vlč. Josip Levaković.

U početku je jednom mjesečno misu na hrvatskom jeziku u Dublinu služio fra. Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije London. Od 1. rujna 2016. godine, Hrvatska katolička misija u Dublinu dobiva voditelja i dušobrižnika, a tu dužnost obnaša svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Josip Levaković. Prije slanja u Dublin velečasni Josip Levaković obnašao je službu župnog upravitelja Župe Kraljice sv. Krunice u Kuševcu .

Od samog početka oci karmelićani ustupili su crkveni i samostanski prostor Hrvatima na privremeno korištenje. U rujnu ove godine Hrvatska katolička misija Dublin pripala je crkvi sv. Marije u Dublinu. Uz crkveni prostor Hrvatima je ustupljen i župni prostor za kojim su Hrvati potajno čeznuli, budući da se zajednica mladih, okupljena na inicijativu vlč. Josipa Levakovića, okupljala na molitvene susrete po kućama članova zajednice. Uz novi prostor rađaju se i nove ideje. Osim katehetskih susreta za krizmanike i prvopričesnike. Prostorom će se služiti i mladi, koji svojim djelovanjem dižu ugled Hrvatske katoličke misije Dublin. Mladi su razradili plan i program. Osim katehetsko molitvenih susreta mladi organiziraju radionice za djecu i odrasle, te nedjeljno druženje za Hrvate nakon svete mise.

Na ovaj način,  Hrvatska katolička misija Dublin na čelu s našim vlč. Josipom Levakovićem, okuplja Hrvate koji su trbuhom za kruhom morali napustiti svoju domovinu te im olakšava život u tuđini.

 

Igor Kretonić

Izvor: Matej Volarić